sâmbătă

13 iulie, 2024

12 ianuarie, 2024

Un grup de parlamentari democrați a răspuns joi ”cu furie” deciziei președintelui Joe Biden de a lansa lovituri împotriva rebelilor houthiilor din Yemen fără a solicita mai întâi aprobarea Congresului.

Atacurile au marcat primul răspuns major al armatei americane la atacurile în desfășurare ale grupului asupra navelor comerciale de la începutul războiului Israel-Hamas.

Administrația Biden a justificat atacurile desfășurate în comun cu Regatul Unit (susținute de Țările de Jos, Canada, Bahrain și Australia), ca fiind „în conformitate cu dreptul inerent la autoapărare individuală și colectivă, în conformitate cu Carta ONU”.


Parlamentarii susțin însă că această decizie a încălcat articolul 1 din Constituție, care cere ca acțiunile militare să fie autorizate de Congres. Biden a notificat Congresul, dar nu i-a cerut aprobarea, precizează Politico.

Evident, parlamentarii republicani par să fie mulțumiți de decizia administrației Biden, dar au criticat ”reacția întârziată” față de rebelii houthi și au sfătuit ca astfel de măsuri să continuie.

”Teroriştii nu cunosc decât limbajul forţei şi era timpul ca administraţia să acţioneze în baza acestui fapt. Această acțiune ar fi trebuit luată cu săptămâni în urmă. Biden trebuie să acționeze acum în fiecare zi pentru a pune capăt capacității forțelor Houthi și a tuturor teroriștilor susținuți de Iran de a ataca SUA și partenerii noștri”, a declarat un senator republican membru al Comitetului pentru servicii Armate a Senatului.

Poziția NATO: e vorba de lovituri defensive

NATO a transmis vineri că loviturile aeriene desfăşurate de SUA şi Marea Britanie împotriva rebelilor houthi din Yemen au fost „defensive”, cerându-le acestora din urmă să-şi oprească atacurile.


„Aceste lovituri au fost defensive şi au avut ca scop păstrarea libertăţii de navigaţie pe una dintre cele mai importante căi maritime din lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, Dylan White. „Atacurile houthi trebuie să înceteze”, a adăugat el.

O poziție similară a exprimat și Germania, ministerul german de externe spunând că loviturile americano-britanice au fost executate pentru a preveni viitoare atacuri.

Rusia condamnă atacurile ”iresponsabile” asupra Yemen

Rusia a condamnat vineri Statele Unite și Marea Britanie pentru atacuri militare asupra Yemenului, despre care Moscova a afirmat că echivalează cu ”o aventură iresponsabilă care risca să semene haos în întregul Orient Mijlociu”.

Rusia, aliat al Iran și un partener al principalelor puteri arabe, a cerut vineri o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pentru a discuta problema.

Condamnăm ferm aceste acțiuni iresponsabile ale Statelor Unite și ale aliaților săi”, a declarat reporterilor Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei. „O escaladare militară pe scară largă în regiunea Mării Roșii ar putea să elimine tendințele pozitive care au apărut recent în procesul de reglementare yemenită, precum și să provoace o destabilizare a situației în Orientul Mijlociu”.

Rusia a mai transmis că împărtășește preocupările Arabiei Saudite și ale altora din regiune cu privire la atacuri. Riad a cerut reținere și „evitarea escaladării” și a spus că monitorizează situația cu mare îngrijorare.

Turcia critică atacul, Italia a refuzat să participe

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat dur SUA și Marea Britanie pentru acțiunile din Yemen:” Vor să transforme Marea Roșie într-o baie de sânge”, a afirmat Erdogan.

„Toate aceste acțiuni (loviturile americane și britanice) reprezintă o utilizare disproporționată a forței. Această utilizare disproporționată a forței este în prezent efectuată de către SUA și Israel în Palestina. Iranul analizează cum să se protejeze împotriva tuturor acestor acțiuni”, a spus președintele turc, potrivit TRT Haber.

Italia a refuzat să ia parte la loviturile americane și britanice din cursul nopții împotriva grupării Houthi din Yemen, a declarat o sursă guvernamentală pentru Reuters, explicând că Roma a preferat să ducă o politică de „temperare” în Marea Roșie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: