miercuri

8 mai, 2024

2 octombrie, 2021

Nu mult după tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, premierul Florin Cîțu spune că l-a demis pe președintele Autorității Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate (ANCMS), Vlad Berbecar, pentru că, „de când a intrat în funcție, nu a mai făcut nicio evaluare” a unui spital.

Vlad Berbecar spune că, de fapt, șeful Executivului a suspendat vizitele de evaluare în spitale încă din  15 aprilie 2021, înainte de numirea sa la conducerea ANMCS, potrivit uni mesaj facebook.

Președintele demis al ANMCS fusese numit de Florin Cîțu la propunerea fostului ministru al Sănătății Ioana Mihăilă (USR-PLUS).


ANMCS acreditează spitalele din România, dar cea mai mare parte dintre spitalele din România sunt autorizate să funcționeze cu condiția de a îndepli condițiile necesare la anumite termene pentru a le îndeplini. Termenele se prelungesc de ani de zile.

Premierul a cerut primarului Constanței demiterea managerului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, după ce 7 pacienți au fost uciși într-un incendiu în secția ATI.

Până în mai, ANMCS a fost condusă alte câteva luni de Sorin Ungureanu și, între septembrie 2015 și septembrie 2020, de Vasile Cepoi.

Vlad Berbecar este co-fondatorul Asociației Caravana cu Medici, care aduce medici voluntari în satele din țară pentru a acorda consultații medicale gratuit, celor care nu au acces la servicii medicale, sau au probleme financiare.

Apărarea lui Vlad Berbecar


Mesajul postat de Vlad Berbecar pe pagina sa facebook spune că a aflat de la televizor că a fost demis și că:

  • Vizitele de evaluare sunt suspendate pe durata stării de alertă, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28 din aprilie 2021, semnată „de același premier” Florin Cîțu.
  • ANMCS și-a continuat activitatea prin mijloacele legale pe care le are la dispoziție, anume vizite de monitorizare tematică.
  • În perioada februarie-iunie au fost vizitate 94 de unități sanitare din toată țara, urmând ca din ianuarie să reînceapă un nou proces de monitorizare.
  • Printre temele de monitorizare tematică desfășurate anul acesta s-a aflat și siguranța echipamentelor și a instalațiilor.
  • În ciuda faptului că verificarea instalațiilor de oxigen sau a instalațiilor electrice nu intră în atribuțiile Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, în cadrul procesului de monitorizare tematică au fost incluși și unii indicatori meniți să diminueze riscurile care pot apărea în actualul context pandemic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: