vineri

19 aprilie, 2024

16 octombrie, 2013

Controversele pro și contra proiectului Roșia Montană par să fi făcut o victimă.
Ștefan Marincea, directorul Institutului Geologic al României (IGR), a fost demis miercuri, la câteva zile după ce a declarat că un director din Ministerul Mediului i-ar fi mințit pe membrii Comisiei pentru Roșia Montană și după anunțarea datelor preliminarii ale unui raport care menționa  exploatările de petrol și gaze printre posibilele cauze ale cutremurelor din zona Slobozia Conachi.

”La Institut au sosit două ordine, cu semnături diferite, care anunțau destituirea mea”, a declarat Ștefan Marincea, pentru cursdeguvernare.ro.

Un document este semnat de ministrul Educației, Remus Pricopie, în locul ministrului delegat pentru învățământ, Mihnea Costoiu, iar cel de-al doilea act este semnat de o altă persoană, tot în locul lui Mihnea Costoiu.


Faxurile cu destituirea au sosit la sfârșitul programului de lucru de la Minister și de la Institut (ora 16.30) și precizează că Ștefan Marincea este demis din funcția de director al IGR începând cu data de miercuri.

În documente se invocă lipsa avizului ORNIS (de la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat), dar Ștefan Marincea bănuiește că este doar un pretext, deoarece nicio lege nu impune acest aviz pentru funcția de director al IGR, spune el.

Ștefan Marincea a spus că joi va ataca în instanță ordinele de demitere, mai ales că nu s-a respectat nici măcar preavizul de 30 de zile prevăzut în Codul Muncii pentru posturile de conducere.

De asemenea, va depune o plângere penală, deoarece este convins că unul dintre ordine este un fals, a mai spus Ștefan Marincea.


”Probabil își doresc să nu văd eu unele documente care vor apărea în următoarea perioadă”, a declarat Ștefan Marincea, pentru cursdeguvernare.ro.

El este convins că motivul adevărat al precipitatei demiteri îl reprezintă poziția sa față de proiectul Roșia Montană, pe care a exprimat-o nu doar în Comisiei, ci și în presă.

În urmă cu câteva zile, Ștefan Marincea a declarat pentru Centrul de Investigații Media că directorul Octavian Pătrașcu, din Ministerul Mediului, a mințit Comisia Roșia Montană, atunci când i-a prezentat ”date cosmetizate” dintr-un raport din 2011 al IGR.

Tot acum câteva zile, IGR a prezentat un raport preliminar care enumera și exploatarea de petrol și gaze printre cauzele posibile ale instabilității terenului de la Izvoarele – Slobozia Conachi.

Institutul s-a pronunțat de mai multe ori împotriva proiectului Roșia Montană, dar în favoarea exploatării gazelor de șist.

Premierul Ponta: Aduceți rapoarte științifice care să-i contracareze pe cei care bagă panica în oameni

Premierul Victor Ponta le-a cerut, miercuri, miniştrilor Mediului şi ministrului deleggat pentru Cercetare să finalizeze rapoartele ştiinţifice privind fenomenele seismice din judeţul Galaţi şi să contracareze „indivizii exaltaţii” care „spun prostii şi bagă panica în oameni”.

„Să finalizaţi toate rapoartele ştiinţifice referitoare la fenomenele seismice din Galaţi. Să aveţi grijă la tot felul de indivizi exaltaţi care, ca să apară la televizor, vin cu tot felul de prostii şi bagă panica în oameni. Ca să contracaraţi, însă, exaltaţii dornici de camere de luat vederi, trebuie să veniţi cu studiile ştiinţifice”, a cerut premierul, potrivit Mediafax.

Din 23 septembrie, în zona comunelor Slobozia Conachi şi Schela din Galaţi au avut loc peste 200 de cutremure, cel mai afectat fiind satul Izvoarele.

Ministerul Educației: Ștefan Marincea a fost demis pentru declarații care au ”generat panică”

„Deşi a făcut parte din comisia multidisciplinară constituită pentru a analiza cauzele cutremurelor care se produc în judeţul Galaţi, şi, deşi se decisese ca toate concluziile să fie comunicate în interior pentru a se formula un punct de vedere unitar, pe baza tuturor informaţiilor, domnul Marincea a decis să prezinte public rezultate parţiale, înainte de validarea şi discutarea lor în cadrul comisiei”, arată un comunicat al Ministerului Educației Naționale.

„Maniera neprofesionistă, dominată de ipoteze şi incertitudini”, în care fostul director IGR a transmis publicului concluziile din raport, „a fost de natură să genereze panică la nivelul populaţiei şi să întreţină sentimentul de teamă şi incertitudine al locuitorilor din zona respectivă”.

„Acest lucru contravine rolului şi statutului Institutului de Geologie al României şi poate afecta credibilitatea cercetătorilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul instituţiei”, se spune în comunicat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: