Delegaţia FMI în Cipru a pus sub semnul întrebării planurile guvernului cipriot pentru sectorul bancar, ridicând noi obstacole în calea unui acord necesar pentru a evita intrarea ţării în colaps financiar.
Șefa delegației FMI la Nicosia, Delia Velculescu (foto), afirmă că planul de a salva industria financiară a ţării trebuie să includă şi o divizare a Băncii Ciprului, pe lângă restructurarea Cyprus Popular Bank (Laiki) propusă de oficialii ciprioţi, scrie cotidianul elen Kathimerini, citat de Mediafax.
Iniţial, FMI părea că acceptă planul propus, potrivit unor surse din guvernul cipriot.
O nouă problemă apărută în discuţiile dintre Cipru şi Troica priveşte plata unor fonduri de 9 miliarde de euro accesate anterior de Cyprus Popular Bank de la Banca Centrală Europeană prin mecanismul de lichiditate de urgenţă.
Oficialii ciprioţi şi reprezentanţi ai BCE, FMI şi UE încearcă să ajungă la un acord înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din zona euro duminică seara. Cipru trebuie să-şi asigure din surse proprii fonduri de circa 5,8 miliarde de euro, pentru a debloca împrumuturi de 10 miliarde de euro de la statele euro.
Nicosia ar propune o taxă de 20-25% pe depozitele mai mari de 100.000 de euro la Bank of Cyprus, în timp ce conturile similar de la alte bănci ar fi taxate cu 4%. Nu este clar dacă o astfel de taxă se va aplica şi conturilor deţinute de fondurile de pensii, scrie Kathimerini.
Un oficial cipriot a declarat, sâmbătă, pentru Reuters, că fondurile de pensii urmau să fie cruţate, conform planului B al Ciprului.
Taxa pe depozite nu se va aplica băncii Laiki, care urmeaază să treacă printr-un proces de restructurare, în care activele bune vor fi separate de cele neperformante, mai prevedea planul.
De asemenea, depozitele mari urmau să fie incluse în banca activelor neperformante, unde sunt aşteptate pierderi mari.
Unul dintre diferendele dintre Troica şi liderii ciprioţi ar fi cerinţa statelor din zona euro ca Bank of Cyprus, cea mai mare bancă a ţării, să preia activele solide ale Laiki.
Parlamentul de la Nicosia a adoptat vineri seara două legi foarte importante, pentru limitarea drastică a ieşirilor de capital şi pentru restructurarea Cyprus Popular Bank.
Legile vor permire aurortităţilor să limiteze transferurile electronice, să blocheze încasarea cecurilor, să limiteze retragerile şi chiar să transforme unele conturi în depozite la termen.
Băncile cipriote au fost închise toată săptămâna şi ar trebui să reia activitatea marţi.
BCE a impus un termen limită pentru finalizarea acordului dintre Cipru şi Troica, afirmând că dacă nu există o înţelegere pentru pachetul de împrumuturi până luni, va opri accesul băncilor cipriote la lichiditate de urgenţă.
O astfel de măsură ar impinge instituţiile de credit către faliment şi ar putea determina chiar ieşirea Ciprului din zona euro.