vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 mai, 2015

palatul victoriaDelegația FMI, Băncii Mondiale și Comisiei Europene a plecat, luni, de la Palatul Victoria, după o oră de discuții cu premierul Victor Ponta și cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

A fost ultima reuniune oficială la care au participat experții străini sosiți la București pe 19 martie, într-o misiune de evaluare.

Detalii ale acestei întâlniri nu au fost comunicate de Palatul Victoria.


Oficial, guvernul român a comunicat că delegația va purta discuții tehnice referitoare la Codul fiscal și la stadiul implementării măsurilor cuprinse în programul cu instituțiile financiare internaționale.

Referitor la acest ultim punct, deși nerecunoscut la nivel oficial, acordul cu FMI este suspendat de aproape un an din cauza nerespectării unor angajamente asumate de statul român- ultimele 2 misiuni de evaluare s-au încheiat fără semnarea unor scrisori de intenție și fără comunicatul tradițional pe care Troica îl emitea la finalul misiunii.

O recunoaștere indirectă a acestei realități a fost asumată de ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, care, pe 19 mai, afirma: ”Este o misiune tehnică și eu sper să fie o misiune cu succes la final, astfel încât să putem readuce în discuție programul cu FMI, Comisia Europeană și cu Banca Mondială. Am avut chiar săptămâna aceasta la Bruxelles o participare la Consiliul de Miniștri ai Finanțelor, ECOFIN, unde am reiterat faptul că România este angajată ferm în a-și readuce în discuție acest program și a-l închide cu succes în septembrie.”

Referitor la ”discuțiile tehnice” pe marginea noului Cod fiscal, Eugen Teodorovici declara că scopul acestei misiuni este ”de a discuta fiecare măsură din Codul fiscal pe bază de argumente”. Ministrul a subliniat că România are nevoie de relaxare fiscală.


Misiunea finanțatorilor internaționali se încheie marți, o nouă delegație fiind așteptată la București în luna iunie.

Premierul Victor Ponta și alți înalți oficiali români au anunțat încă de anul trecut posibilitatea ca România să nu mai încheie un nou acord cu Fondul, după expirarea celui în curs, în luna septembrie a acestui an.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: