luni

28 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 noiembrie, 2019

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele nouă luni ale anului în curs, un deficit ceva mai mare de circa 8,1 miliarde de euro sau 3,7% din PIB estimat pentru 2019 (217,5 miliarde euro).

Majorarea soldului negativ faţă de aceeaşi perioadă din 2018 a fost de 1,3 miliarde euro, respectiv 16% creştere procentuală.

Expandarea cu 24% a deficitului pe partea de bunuri (de la circa 9,8 miliarde de euro la 12,1 miliarde de euro) a fost doar parțial compensată de avansul mai redus al soldului pozitiv pe segmentul de servicii (+5,5%). Astfel, pe segmentul combinat de bunuri şi servicii creşterea deficitului a ajuns la +56% ( de la -3.543 milioane euro la -5.542 milioane euro).


Trebuie subliniate creşterile consemnate pe soldurile pozitive la serviciile de transport (+304 milioane euro sau +10,4% în termeni procentuali) şi la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (+100 milioane euro sau +5% în termeni procentuali). De reținut, serviciile de transport au generat aproape jumătate din excedentul consemnat pe servicii.

Gradul de acoperire sectorial (venituri faţă de cheltuieli de profil) a urcat de la doar 55% la mijlocul anului până la 72% după primele nouă luni. Totuși, turismul a anulat aproape 90% din efectul sumei intrate în ţară pe net din transferurile private ale românilor plecaţi la muncă în străinătate (-1.310 milioane euro din turism faţă de +1.482 milioane euro intrări nete pe primele nouă luni ale anului în curs).

De remarcat ameliorarea de 747 milioane de euro consemnată după primele nouă luni pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții -), unde minusul net a evoluat de la circa -4,8 miliarde de euro la ceva mai mult de -4 miliarde de euro.

Investițiile străine directe, mai mici cu 6%


Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților a scăzut cu 56% pe parcursul primelor nouă luni din 2019 ( 630 milioane euro sold la 30.09.2019 faţă 1.433 milioane euro la finalul anului trecut). De reţinut, cea mai mare parte a sumelor care au ieşit din conturi s-au înregistrat până în luna mai, după care fenomenul s-a temperat.

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele nouă luni din 2019 au însumat 4.237 milioane euro, cu circa 6% mai puțin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au situat la 4.520 milioane euro. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) s-au cifrat la 3.473 milioane euro, iar creditele intragrup s-au mai temperat (764 milioane euro față de 999 milioane euro la finele lunii august).

Datoria externă totală a scăzut ușor, până la 108.239 milioane  euro iar creşterea faţă de finalul anului trecut s-a diminuat la 8,4 miliarde euro. Cea mai mare parte a reducerii în raport cu luna precedentă s-a regăsit pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung (ajunsă la 73.831 milioane euro), în timp ce datoria pe termen scurt (34.408 milioane euro) s-a diminuat mai puțin.

Evoluție favorabilă, rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung, a fost de 17,1%, în scădere și sub nivelul de 22,6% consemnat la finele anului precedent (valoare, la rândul ei, mai mică decât cea de 25% de la sfârșitul lui 2017).

Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a scăzut ușor la 5,0 luni, dar s-a situat ceva mai bine în raport cu cele 4,9 luni consemnate la finele anului precedent.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) cu rezervele valutare la BNR, s-a ameliorat din nou, de la 76,4% la finele lunii anterioare, dar a rămas peste valoarea consemnată în decembrie 2018.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: