6 februarie, 2019

Agitație și furie în Educație, după ce profesorii din învățământul preuniversitar au fost înștiințați că, de la 01 ianuarie, vor fi trecuți în concediu de odihnă pe întreaga perioadă a vacanțelor. Miza – pe cât de bizară, pe atât de reală: guvernul trebuie să scadă drastic cheltuielile începând chiar cu luna ianuarie, pentru a rămâne în ținta de deficit bugetar calculat pe metodologia europeană ESA.

Nota de înștiințare a ajuns la directorii de școli după vacanța din ianuarie, când profesorii aflați „în activitate”, cum spun ei,  pontaseră deja ca prezenți la muncă cele șapte zile de vacanță – dat fiind că în luna ianuarie școala a început târziu.


Cu toate acestea, Ministerul Educației obligă școlile să-i declare pe toți în concediu de odihnă.

Asta înseamnă un minus de 121 de lei la veniturile aferente lunii ianuarie, care vor fi plătite pe 14 februarie. Este vorba de partea corespunzătoare zilelor nemuncite care se scad din norma lunară de hrană.

Cum arată calculele:

  • în loc de 160 de ore lucrate, în ianuarie vor fi pontate doar 104
  • 104 de ore înseamnă, la norma lunară de hrană (în valoare de 346 de lei brut anul acesta), că se va plăti doar 225 de lei
  • economia este de 121 de lei pentru fiecare cadru didactic
Așa arată pontajul obligatoriu pe luna ianuarie transmis, prin sistemul Edusal, unităților de învățământ

Per total sistem, se ajunge la circa 29 de milioane de lei, economie la buget, pentru cel mult 240.000 de cadre didactice.

O sumă aparent insignifiantă la fondurile de 33,046 miliarde de lei alocat anul acesta Ministerului Educației, un buget în creștere solidă, cu 9,8 miliarde de lei, față de cel din 2018.

(Citiți și: ”Guvernul a oprit mașina de măsluit indicatorii. Cum a funcționat aceasta”)

„Ce mare economie face statul cu suma asta?”, a întrebat sursa care a pus la dispoziție cursdeguvernare.ro documentele privind plata zilelor de vacanță.

Cele 29 de milioane de lei cât reprezintă economia statului prin neplata integrală a normei de hrană, înseamnă, însă, în luna ianuarie, mai mult decât în mod obișnuit. Deoarece Guvernul face eforturi să se încadreze în deficitul ESA. Conform metodologiei europene, deficitul ESA se calculează ianuarie la ianuarie, după ce a reușit să bolmojească cumva deficitul pe cash. 

Iar Executivul operează, începând cu octombrie 2018, tot felul de artificii contabilicești pentru a nu depăși plafonul  de 3%, permis de Tratatul de la Maastricht.

(Citiți și: Guvernul a oprit mașina de măsluit indicatorii. Cum a funcționat aceasta)

Și directorii, care sunt ordonatori de credit, sunt trimiși în concediu

Indiferent de numărul zilelor de vacanță, profesorii au un concediu de odihnă de 62 de zile, așa cum s-a stabilit prin Ordinul 5559/2011:

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar beneficiază de dreptul la concediul de odihnă anual cu plată, cu o durată de 62 de zile lucrătoare, în perioada vacanţelor şcolare.

Potrivit notificării primite anul acesta de directorii de școli, toate zilele de vacanță se transformă în zile de concediu de odihnă, adică 75, în loc de 62.

(Citiți și: ””Banchetul de Centenar s-a terminat – urmează nota de plată”: A apărut nr. 99 al CRONICILOR Curs de Guvernare”)

Înseamnă o miză de numai 13 zile economie la bugetul statului, prin neplata normei de hrană.

Care naște o serie de anomalii, ilegalități și disfuncționalități

„Este clar că asta îi interesa, norma de hrană. Dar puteau rezolva legal, modificând reglementările și precizând că nu se plătesc normele de hrană decât pentru zilele de cursuri”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro un director din preuniversitar revoltat că ordinele primite îl obligă la mai multe ilegalități.  

(Citiți și: ”Analiză Daniel David / Munca la români: de la mit la abordarea psihoculturală”)

Dacă toată lumea este în concediu de odihnă peste vacanță, inclusiv directorii, explică sursa, care dorește să-și păstreze anonimatul, dilema este cine mai semnează ștatele de plată, actele pentru eventualele intervenții, modernizări etc?

Profesorii care au muncit în vacanța din ianuarie sunt nemulțumiți și unii amenință că vor face plăngeri penale împotriva celor care au ordonat acest pontaj fals. Unii dintre cei care făceau în vacanța de acum pregătire pentru simularea de la Evaluarea națională sau pentru Bacalaureat și-au anulat orele. Pentru că se află în concediu de odihnă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: