vineri

3 mai, 2024

14 iunie, 2021

economie statistica

Balanța de plăți a înregistrat după luna aprilie 2021 un deficit de cont curent de 4.710 milioane euro, cu circa 107% peste nivelul din aceeași lună a anului precedent – ceea ce a pus persiune pe datoria externă. Majorarea cu circa 15% a deficitului pe partea de bunuri (de la -6.262 milioane euro la -7.228 milioane euro) a fost însoțită de o diminuare a soldului pozitiv la servicii (-3,6%).

Pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat o majorare cu circa 33% a deficitului extern (de la -3,3 miliarde euro la -4,4 miliarde euro). Creșterea înregistrată de soldul (tradițional pozitiv) la serviciile de transport (+7%) a fost atenuată de evoluția la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (-8%).


Pe fondul reluării deplasărilor, deficitul din turism a urcat la 88% din cel consemnat în aceeași lună a anului anterior (-575 milioane euro față de -650 milioane euro). Pe fondul decalajului de interes pentru extern față de intern, gradul de acoperire pe sectorul de turism (venituri faţă de cheltuieli pentru deplasările de profil) a coborât până la doar 39%.

Soldul pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții -) s-a inversat și a devenit negativ, undeva la peste o jumătate de miliard de euro după o creștere importantă (+46%) a ieșirilor.

Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au scăzut marginal (-1,4%), în timp ce ieșirile s-au majorat semnificativ (+21%). Astfel încât s-a diminuat foarte puternic sodul pozitiv net inclus în balanța de plăți (de la 464 milioane euro până la numai 169 milioane euro).

Datoria externă pe termen scurt, majorată cu 1,5 miliarde euro


Veste relativ bună, investițiile directe ale nerezidenților în perioada ianuarie – aprilie 2021 au însumat 2.332 milioane euro, față de cele -43 milioane euro consemnate în anul anterior. Din acestea, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 2.199 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă de 133 milioane euro.

Datoria externă totală a crescut după primele patru luni din 2021 cu ceva mai mult de un miliard de euro, până la circa 127 miliarde euro. Pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung s-a înregistrat o scădere de aproape o jumătate de miliard de euro, în timp ce datoria pe termen scurt s-a majorat cu aproximativ 1,5 miliarde de euro.

Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților a coborât și mai jos la finele primului trimestru din anul curent la un nivel foarte redus, cu 50 milioane euro mai puțin față de finele lui 2020 (de la 137 milioane euro la 31.12.2020, la 87 milioane euro la 30.04.2021), ceea ce reflectă un interes tot mai scăzut pentru deținerile de lei.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finalul lunii aprilie 2021 a fost de 18,4%, valoare care s-a menținut sub nivelul de 20,1% consemnat la sfârșitul lui 2020. Totodată, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a fost de 5 luni, semnificativ sub cele 5,6 luni consemnate în decembrie anul precedent.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung), a urcat în luna aprilie 2021, la 86,8%, dar a rămas sub cea consemnată în decembrie 2020 ( 90,7%), cea mai bună valoare din 2016 încoace.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: