miercuri

24 aprilie, 2024

3 august, 2021

Deficitul de cont curent al României pe ultimele 12 luni a ajuns la 6,3% din PIB în mai. Este un nivel îngrijorător nu numai pentru că este maximum-ul ultimilor 10 ani, ci și pentru că „este asociat cu vulnerabilitatea la descreșterea apetitului la risc, ceea ce pune presiune pe deprecierea leului”, spune Capital Economics într-un raport dedicat României.

Creșterea deficitului reflectă parțial reinvestirea profiturilor firmelor străine, „ceea ce nu este rău. Dar deficitul comercial s-a înrăutățit de asemeni și partea de finanțare prin metode stabile de intrări de capital s-a redus”, spune raportul citat.


Toate acestea „fac leul vulnerabil la (eventuala) deteriorare a sentimentului investițional și prezintă un risc de creștere a prognozelor privind ratele dobânzilor”, deci a scumpirii finanțării deficitului.

Și deficitul comercial a atins nivelul de 10% din PIB, cel mai ridicat din 2009 încoace.

„Cererea internă puternică a crescut importurile în vreme ce competitivitatea externă a ținut pe loc exporturile”, spune capital Economics.

Cursul euro poate ajunge la 5,10 lei până la sfârșitul anului 2023


Totodată, finanațarea deficitului de cont curent s-a bazat tot mai mult pe investițiile de portofoliu și pe alte intrări volatile.

Cererea internă va menține ridicat deficitul de cont curent și „deși intrările de fonduri europene vor contribuila finanțare, este necesar reechilibarea”.

(Citiți și: „Deficitul de cont curent după două luni, de 3,8 ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut”)

„Credem că banca centrală va administra o depreciere controlată până la 5,10 lei / euro pânăla sfârșitul anului 2023, dar riscurile pentru o cădere mai adâncă pot duce la o creștere a dobânzii (de referință) mai rapidă decât dne așteptăm în prezent”, conchide raportul capital Economics.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: