marți

17 mai, 2022

Deficitul de cont curent al României a urcat la valoarea din criza precedentă. Euro poate ajunge la 5,10 lei în 2023 – raport Capital Economics

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 august, 2021

Deficitul de cont curent al României pe ultimele 12 luni a ajuns la 6,3% din PIB în mai. Este un nivel îngrijorător nu numai pentru că este maximum-ul ultimilor 10 ani, ci și pentru că „este asociat cu vulnerabilitatea la descreșterea apetitului la risc, ceea ce pune presiune pe deprecierea leului”, spune Capital Economics într-un raport dedicat României.

Creșterea deficitului reflectă parțial reinvestirea profiturilor firmelor străine, „ceea ce nu este rău. Dar deficitul comercial s-a înrăutățit de asemeni și partea de finanțare prin metode stabile de intrări de capital s-a redus”, spune raportul citat.


Toate acestea „fac leul vulnerabil la (eventuala) deteriorare a sentimentului investițional și prezintă un risc de creștere a prognozelor privind ratele dobânzilor”, deci a scumpirii finanțării deficitului.

Și deficitul comercial a atins nivelul de 10% din PIB, cel mai ridicat din 2009 încoace.

„Cererea internă puternică a crescut importurile în vreme ce competitivitatea externă a ținut pe loc exporturile”, spune capital Economics.

Cursul euro poate ajunge la 5,10 lei până la sfârșitul anului 2023


Totodată, finanațarea deficitului de cont curent s-a bazat tot mai mult pe investițiile de portofoliu și pe alte intrări volatile.

Cererea internă va menține ridicat deficitul de cont curent și „deși intrările de fonduri europene vor contribuila finanțare, este necesar reechilibarea”.

(Citiți și: „Deficitul de cont curent după două luni, de 3,8 ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut”)

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Credem că banca centrală va administra o depreciere controlată până la 5,10 lei / euro pânăla sfârșitul anului 2023, dar riscurile pentru o cădere mai adâncă pot duce la o creștere a dobânzii (de referință) mai rapidă decât dne așteptăm în prezent”, conchide raportul capital Economics.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: