Coeficientul care face trecerea între valoarea de achiziţie a importurilor şi cea de la frontiera României ( care include şi cheltuielile de transport şi asigurare) a fost modificat de INS începând cu acest an, urmare a unui studiu efectuat în perioada ianuarie 2010 – decembrie 2011.
Potrivit noii metodologii aprobate în cadrul unui proiect vizând îmbunătăţirea consistenţei între Balanţa de Plăţi şi statisticile de comerţ exterior cu bunuri, coeficientul CIF-FOB de 8,34% utilizat până anul trecut, a fost înlocuit cu unul de 4,3% pe total.
Noutatea o constituie analiza diferenţiată pe surse şi grupe de produse, care a dat o valoare de 3,5% pentru introducerile intracomunitare de bunuri şi de 6,4% pentru importurile extracomunitare de bunuri, care necesită cheltuieli mai mari de asigurare şi transport.
În conformitate cu regulamentele comunitare în vigoare, au fost calculaţi detaliat şi vor fi actualizaţi o dată la cinci ani coeficienţii CIF-FOB. Primul set de rezultate are la bază datele privind importurile de bunuri aferente anului 2010.
Datele statistice privind importurile de bunuri ale României, atât introducerile intracomunitare, cât şi importurile extracomunitare, sunt diseminate de Institutul Naţional de Statistică în preţuri CIF, potrivit uzanţelor statisticii europene.
Pentru comparabilitatea datelor referitoare la comerţul exterior, noul coeficient va trebui fi utilizat şi pentru anul 2011 la recalcularea importurilor FOB. De reţinut, INS va monitoriza permanent modificările pe destinaţii şi tipuri de produse, având dreptul să revizuiască şi mai repede de cinci ani coeficienţii care fac trecerea între valorile CIF şi cele fob ale exporturilor.
Ce va aduce modificarea coeficientului CIF-FOB
Importanţa acestui coeficient de ansamblu CIF-FOB rezidă în utilizarea lui de către Banca Naţională a României pentru evaluarea importurilor în preţuri fob necesare elaborării Balanţei de Plăţi şi de către Institutul Naţional de Statistică pentru Conturile Naţionale şi calculul PIB.
Concret, pentru anul 2011, primele date communicate arătau un deficit FOB-FOB de 23.277,9 milioane lei pe coeficientul vechi de trecere, de 8,34%. Recalcularea după model european dă un rezultat de 31.617,9 milioane lei, cu peste 35% mai mare şi un plus de 1,44% din PIB estimat oficial.
Explicaţia constă în faptul că, pe partea de importuri comunitare, valoarea propriu-zisă a mărfurilor va creşte de la 155.496,1 milioane lei la 162.767,6 milioane lei iar, pe partea de importuri extracomunitare, modificarea va fi de la 58.601,3 milioane lei la 59.669,8 milioane lei.
Sintetizând din perspectivă macroeconomică, vom asista la creşterea deficitului comercial, exprimat în termeni FOB-FOB pentru raţiunile expuse anterior, de la 4,02% din PIB la 5,46% din PIB.
Totodată, se va modifica şi gradul de deschidere a economiei, care exprimă dependenţa de condiţiile din mediul economic extern ca raport între suma dintre exporturi plus importuri în termeni fob şi PIB, de la 70,0%, până la 71,4%.
Una peste alta, comparaţiile cu anii anteriori vor trebui făcute mai atent, iar valorile iniţiale comunicate pentru creşterea economică şi alţi indicatori macroeconomici se vor schimba în conformitate cu noua metodologie statistică, nefiind excluse unele ajustări semnificative faţă de ceea ce se vehicula iniţial.