vineri

5 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 aprilie, 2022

Deficitul comercial a urcat la 4,58 miliarde de euro în februarie, în condițiile în care ritmul de creștere al importurilor s-a menținut peste cel al exporturilor, reiese din datele comunicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Deficitul comercial din primele două luni din 2022 este cu 1,5 miliarde de lei sau 49,2% mai mare decât în primele două luni din 2021.

Mai îngrijorător însă, cele patru categorii de bunuri la care România a reușit să obțină excedent comercial (dintr-un total de zece) au produs un plus de doar 217,6 milioane de lei. Dintre acestea, cel mai însemnată contribuție la balanța comercială au avut-o băuturile și tutunul, cu un excedent de peste 110 milioane de lei.


De partea cealaltă, marii generatori de deficit comercial sunt ”suspecții obișnuiți”, respectiv industria chimică (-2,3 miliarde de lei), combustibilii (-1,2 miliarde de lei) și mărfurile manufacturiere clasificate în principal după materia primă (-0,9 miliarde de lei).

Exclusiv în februarie, diferența dintre importuri și exporturi a fost de 2,45 miliarde de lei, mai mare decât cea din ianuarie, de 2,1 miliarde de lei, reiese din comunicatele INS.

Industria auto rămâne pe minus

După un deficit comercial de 9,2 milioane de lei în prima lună a anului, industria auto s-a menținut pe aceeași tendință și în februarie, deficitul adâncindu-se la 64,9 milioane de lei după primele două luni din 2022.

Grupa mașini și echipamente de transport deține cea mai importantă pondere atât în exporturile cât și în importurile României din primele două luni ale anului. Astfel, la export ponderea a fost de 43,2%, iar la import de 32,8%.


Pe locul al doilea s-au clasat alte produse manufacturiere, cu o pondere de 31,6% la export, respectiv 29,1% la import).

În primele două luni ale anului, exporturile fob au însumat 13.808,5 milioane euro, iar importurile CIF au însumat 18.390,3 milioane euro. Ritmul de creștere al exporturilor a fost 23,4%, iar al importurilor de 28,9%, comparativ cu primele două luni din 2021.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: