fbpx

La obiect

Deficitul de cont curent – dublat după prima treime a anului, datoria externă a urcat spre 127 mld. euro

Balanța de plăți a înregistrat după luna aprilie 2021 un deficit de cont curent de 4.710 milioane euro, cu circa 107% peste nivelul din aceeași… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Aprilie 2021 – producția industrială, scădere conjuncturală dar perspective bune per total

România a consemnat în luna aprilie 2021 o scădere la producția industriala de 5,9% față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea ajustată… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Sănătatea perfectă: peste 40% din spitale nu raportează nici măcar o infecție nosocomială sau eroare medicală

Peste 40% dintre spitalele înregistrate în Registrul informatic special creat în acest scop nu au raportat nici măcar un Eveniment Advers Asociat Asistenței Medicale (EAAAM)… Mai mult

13.06.2021

Europa

Salariul minim în pandemie – o analiză la nivelul UE

Salariul minim în majoritatea statelor UE a fost majorat precaut între 2020 și 2021, dar au crescut, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în… Mai mult

13.06.2021

Deficitul bugetar italian – Piețele fac demonstrația că îngrijorările UE sunt întemeiate

de Adrian N Ionescu , 18.10.2018

Palatul Mezzanotte al Bursei din Milano

Marii investitori globali spun deja guvernului italian că ei nu cred că acesta va putea suporta, așa cum și-a propus, creșterea costului împrumuturilor suverane ale țării.

Cauza principală a scumpirii finanțării este asumarea unui deficit bugetar mai mare decât era de așteptat pentru 2019.

Vânzările accelerate de tiluri de stat italiene pe 10 ani (dovada neîncrederii pieței) s-ar putea declanșa mai devreme decât se așteaptă autoritățile de la Roma, potrivit analiștilor citați de Reuters.

Accelerarea vânzărilor ar putea fi declanşată atunci când creşterea randamentelor titlurilor italiene le-ar duce mult prea sus faţă de cele ale titlurilor germane, considerate un reper esenţial pe pieţe.

Or, investitorii în titlurile italiene au stabilit deja un prag al diferenţei (spread) dintre cele două randamente, care este inferior celui la care ministrul italian al Finanțelor a spus că guvernul său ar reacţiona: 350 – 360 de puncte procentuale de bază (investitorii), faţă de 400 – 500 de puncte – pragul guvernului.

Şi deja piaţa a ajuns la un spread de 310, maximul ultimilor cinci ani, după ce Guvernul italian a insistat cu un proiect de deficit bugetar de 2,4% pentru 2019, mult peste cel de anul trecut şi mult peste 0,8%, ideal la care spera Comisia Europeană.

Proiectul de buget al Italiei pe 2019 va intra în dezbatere parlamentară luni şi este, totodată, evaluat de Comisia Europeană, care ar urma să-şi dea rezoluţia cel mai târziu pe 29 octombrie.

Criteriul randamentului

Randamentul este raportul dintre dobânda și prețul obligațiunilor, iar creșterea randamentului indică accentuarea tendinţei de vânzare la prețuri tot mai mici.

Altfel spus, investitorii-creditori arată că vor să scape de titlurile respective, nemulţumiţi că dobânda a devenit prea mică faţă de riscul de neplată pe care şi-l asumă, dar şi că vor să primească o dobândă mai mare, ca să reia cumpărările.

Diferenţa de randament (spread) faţă de cel al titlurilor de stat germene pe 10 ani este principalul reper de stabilitate al piețelor privind împrumuturile suverane.

Prin urmare, creșterea randamentului obligațiunilor unei țări, respectiv a spread -ului acestuia față de cel al „bund”-urile germane sunt măsuri ale neîncrederii pieței în capacitatea acelei țări de a-și plăti datoriile.

Calculele analiştilor

Ministrul italian al Economiei și Finanțelor, Giovanni Tria, a declarat recent că guvernul său „va face tot ce este necesar”, dacă spredul va depăși un prag de alarmă oricum întins imprecis pe o plajă prea largă, între 400 și 500 de puncte de bază (sutimi de procent).

Deja, însă, „la 350 – 400 de puncte devine foarte dificil pentru investitori să rămână calmi. Ar însemna că nu există o soluție rapidă pentru problema italiană”, consideră Michael Leister, director de strategii la Commerzbank, citat de Reuters.

Analiștii americani de la Citi spun că o creștere a randamentului peste 4%, adică 50 de puncte de bază peste nivelul actual, ar fi semnalul pentru accelerarea vânzărilor. Iar cei de la Goldman Sachs că consolidarea nivelului de spread peste 300 de puncte ar reclama măsuri ferme din partea Italiei și a UE.

Randamentul titlurilor italiene a înregistrat deja o creștere accelerată.

Era, joi, de 3,57%, cel mai mare din 21 februarie 2018, nivel la care s-a ajuns în doar o lună, de la 2,79%, după anunțarea deficitului bugetar programat.

„Saltul mortal” al serviciului datoriei

Pe măsură ce costul finanțării crește, datoria devine tot mai greu de plătit – așa cum s-a demonstrat cel mai recent în cazul Greciei.

Și, cu cât deficitul bugetar crește, cu atât mai puține resurse rămân pentru acoperirea creșterii costurilor de finanțare.

„Ca regulă de bază, o creștere de 100 de puncte de bază a curbei randamentului duce la o creștere de 0,15% a părții din PIB destinată plății datoriei într-un an”, spune o notă a J.P. Morgan.

Italia nu-și poate permite să plătească mai mult de 4% dobândă pe datoria sa publică pe o perioadă mai lungă de timp fără a cădea într-un „salt mortal” al serviciului datoriei, când aceasta crește mai repede decât produsul intern brut.

Iar Italia are deja a cea mai mare datorie în raport cu PIB din UE, după cea a Greciei: peste 130%.

Roma vs Bruxelles

Retorica populistă și antieuropeană cu care guvernul italian își negociază deficitul bugetar cu Comisia Europeană (CE) riscă să pună moneda unică, ca și stabilitatea politică a UE la o mai grea încercare decât cea a incapacitatea de plată a Greciei, anii trecuți.

După ce s-a confruntat cu grava criză a monedei unice ca urmare a falimentului de facto al Greciei, provocat de cauye similare cu ale Italiei, Comisia Europeană (CE) a replicat cu avertismente dure, deși nu tocmai concrete.

(Citiți și: ”Too big to be saved”: Implicațiile „rebeliunii” Romei față de Bruxelles)

„O criză a fost suficientă, o criză (provocată de Grecia, n.r.) a fost destul şi trebuie să împiedicăm ca Italia să poată primi aici un tratament special care, dacă este acordat tuturor, ar însemna sfârşitul euro“, a declarat preşedintele CE Jean-Claude Juncker

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 18.10.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Fără domiciliu în cartea de identitate – propunere USR PLUS. Măsura ar forța interoperabilitatea bazelor de date

Razvan Diaconu

USR-PLUS va propune coaliției de guvernare o modificare de structură la cartea de identitate, astfel încât aceasta să nu mai conțină adresa de domiciliu a… Mai mult

Stiri

Volumul de mărfuri încărcate în porturile României a scăzut față de trimestrul 1 al anului 2020

Adrian N Ionescu

Volumul de mărfuri încărcate în porturile maritime ale României a scăzut cu 6,3% în primele trei luni ale anului 2021 față de aceeași perioadă a… Mai mult

Stiri

Primele imagini cu noul Duster „robust și accesibil”

Adrian N Ionescu

Dacia a prezentat primele informații despre noul model Duster, care va fi comercializat din septembrie 2021 în versiunile 4×2 și 4×4. Noul Duster va fi… Mai mult

Europa

G20 va aproba acordul OECD privind impozitul minim global pe profit

Iulian Soare

Grupul G20 va aproba, la reuniunea din 9-10 iulie, un acord care stabilește un impozit minim global pe profit și va solicita finalizarea lucrărilor tehnice,… Mai mult

Europa

Raport ONU: 8.500 de copii folosiți ca soldați și 8.400 uciși sau mutilați, în conflictele armate din 2020

Iulian Soare

Peste 8.500 de copii au fost folosiți anul trecut pe post de soldați în conflicte armate ce au avut loc anul trecut în lume, iar… Mai mult

Stiri

VIDEO Constantin Toma, primar Buzău: Putem vorbi de digitalizare după ce scoatem risipa din sistemul de stat

Redacţia

 Problema României la capitolul digitalizare, afirmă Constantin Toma, primarul Municipiului Buzău, este legată de faptul că, în lipsa unei viziuni strategice, procesul a început… Mai mult

Stiri

Apel lansat asociații de magistrați: Fără reforme reale și rapide, independența magistraturii va fi distrusă iremediabil

Vladimir Ionescu

”Fără reforme reale și rapide în justiție, independența magistraturii române va fi distrusă iremediabil”, avertizează într-un comunicat comun trei asociații reprezentative – Forumul Judecătorilor din… Mai mult