vineri

19 aprilie, 2024

28 ianuarie, 2020

Deficitul bugetar a fost de 4,6% din PIB anul trecut, cu 0,2 puncte procentuale peste estimarea Guvernului la rectificarea din noiembrie.

Creșterea peste estimări a fost generată de stingerea unor obligații financiare rezultate în urma unei decizii a instanței (suma restituită fraților Micula) și de neîncasarea unor dividende de la companiile de stat, în valoare de 1,3 miliarde de lei, a explicat marți, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

”Estimarea noastră de deficit a fost de 4,4%. În ultima lună am avut câteva elemente pe care nu le-am putut estima. A trebuit să stingem o obligație financiară rezultată dintr-o hotărâre judecătorească. A fost o surpriză, o plată de 0,1 puncte procentuale din PIB (…). Cealaltă surpriză neplăcută – în buget au fost incluse veniturile din dividende de la companiile de stat. Am estimat că vom încasa acele venituri, dar 1,3 miliarde de lei nu au fost încasați”, a declarat Florin Cîțu.


La acestea se mai adaugă, potrivit datelor publicate ulterior de MFP, plăți suplimentare de 1,3 miliarde de lei către autoritățile publice locale, pentru finanțarea cheltuielilor de funcționare, dar și pentru plata unor facturi scadente, aferente unor cheltuieli de investiții.

În decembrie, a avut loc o accelerare semnificativă ”a plăților de facturi înregistrate de către unitățile administrativ-teritoriale reprezentând cheltuieli de capital și de funcționare, cu mult peste dinamica înregistrată în decembrie 2018 sau față de media înregistrată în perioada ianuarie – noiembrie 2019”, impactul suplimentar asupra deficitului fiind de 1,3 miliarde de lei.

Situația detaliată a bugetului pe 2019

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 321,13 miliarde de lei, în creștere nominală cu 8,8% față de nivelul înregistrat în anul 2018.

În raport cu programul inițial al veniturilor bugetare potrivit legilor bugetare anuale aprobate pentru anul 2019, s-au înregistrat încasări mai reduse cu 21,5 mld lei (grad de realizare de 93,7%), din care:

  • 8,4 miliarde de lei corespund sumelor primite de la UE,
  • 6,1 miliarde de lei veniturilor fiscale,
  • 5,8 miliarde de lei încasărilor din contribuții sociale,
  • 1,2 miliarde de lei veniturilor nefiscale (acest capitol bugetar include veniturile din dividendele companiilor de stat sau din licitația pentru 5G care nu a mai fost realizată).

Exprimate ca pondere în PIB, veniturile bugetare au înregistrat o reducere marginală (0,1 puncte procentuale) de la 31,0% din PIB 2018 la 30,9% din PIB în 2019.

În structura încasărilor, se constată că reducerea cu 0,1 puncte procentuale din PIB a fost determinată în principal de reducerea veniturilor nefiscale (0,3 puncte procentuale) și a sumelor de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate (0,4 puncte procentuale) în timp ce veniturile fiscale s-au menținut la 15% din PIB în anul 2019, iar veniturile din contribuții sociale au crescut cu 0,4 puncte procentuale din PIB, reiese din analiza Finanțelor.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 369,43 miliarde de lei (35,5% din PIB) au crescut în termeni nominali cu 14,7% față de anul precedent, gradul de realizare al acestora fiind de 99,6% față de programul inițial. Cheltuielile au înregistrat o creștere cu 1,7 puncte procentuale de la 33,8% din PIB 2018 la 35,5% din PIB în 2019.

Expansiunea cheltuielilor bugetare este explicată de majorarea ponderii în PIB a cheltuielilor de personal cu 0,8 puncte procentuale, a cheltuielilor de asistență socială cu 0,4 puncte procentuale, a cheltuielilor de investiții cu 0,6 puncte procentuale și a cheltuielilor de bunuri și servicii cu 0,4 puncte procentuale.

În consecință, deficitul bugetar s-a ridicat la 48,3 miliarde de lei.

Deteriorarea amplă a deficitului bugetului general consolidat în anul 2019 față de ținta de 2,76% din PIB a fost determinată de majorarea programată a unor categorii de cheltuieli potrivit prevederilor legilor bugetare anuale aprobate la începutul anului 2019 fără acoperire în creșterea corespunzătoare a veniturilor bugetare sau economii substanțiale realizate la alte categorii de cheltuieli”, explică MFP.

Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, a precizat că deficitul din 2019 nu avea cum să arate altfel deoarece veniturile au fost supraestimate de la bun început.

”Structural nu ai cum să ai rezultate mai bune”, a comentat Cîțu, adăugând că veniturile bugetare pot crește doar în urma implementării unor reforme, vizată în acest sens fiind ANAF.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: