sâmbătă

13 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 decembrie, 2020

Deficitul bugetar ar putea scădea până la 3% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2022, având în vedere media de 5,7% pe anii 2020-2023, asumată de Banca Transilvania (BT) în scenariul său macroeconomic central.

Comisia Europeană se așteaptă la un deficit bugetar de 10,3% în 2020, iar Ministerul Finanțelor nu a putut să tragă mai jos de 9,1% deficitul pe care și-a construit a treia rectificare bugetară din acest an.

Astfel că, va fi necesară o reducere până la 4% în 2021 și la 3% în 2022, pentru a se ajunge la o medie de 5,7% pe anii 2020 – 2022.


Prognozele revizuite ale BT indică o creștere a PIB cu un ritm mediu anual de 2,5% în perioada 2020-2022, datorită majorării investițiilor productive cu o dinamică medie anuală de 5,8%, „susținută de nivelul redus al costurilor reale de finanțare”.

„Apreciem că economia României a depășit punctul critic al șocului indus de incidența crizei sanitare și se află la începutul unui nou ciclu economic, aspect semnalat de evoluțiile macro-financiare recente”, scrie Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al BT, în raportul citat.

Scenariul BT se bazează și pe implementarea programelor Next Generation și a cadrului financiar multianual 2021-2027 al UE, adică inclusiv pe cele 30 de miliarde de euro alocate României pentru redresarea și reziliența post-pandemică, ca și pe potențialul de dezvoltare a infrastructurii critice.


Raportul BT menține la 3,9% media pe anii 2020 – 2022 a ratei dobânzii la care se va împrumuta România la scadență de 10 ani, ceea ce înseamnă că va crește până spre 5% costul împrumuturilor guvernamentale cu această maturitate, având în vedere că acum este de 3,34% și în medie pe 2020 a fost de 3,5%.

Sectorul bancar rezistă la creșterea creditelor neperformante

Soldul creditului neguvernamental ar putea crește cu un ritm mediu anual de 4,9% în perioada 2020-2022, „evoluție susținută de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice”.

Totuși, „am putea asista la o decelerare a dinamicii anuale în 2021, pe fondul perspectivelor de creștere a ratei creditelor neperformante”, până la nivelul de 7%. Nu, însă, și la o deteriorare a calității portofoliilor de credite similară cu cea din anii de după criza financiară din 2009

Raportul credite / depozite va continua tendința descendentă în trimestrele următoare, spre un nivel inferior pragului de 60% la final de 2022.

„Principalele provocări la adresa sectorului bancar din România în perioada următoare constau în:

  • semnalele de modificare la nivelul ordinii economice mondiale și în sfera arhitecturii monetar-financiare internaționale;
  • acumularea de semnale din direcția introducerii de monede digitale;
  • continuarea procesului de consolidare;
  • digitalizarea;
  • nivelul redus al gradului de intermediere financiară (ponderea creditului neguvernamental în PIB se situează la aproximativ 25%, România ocupând ultima poziție în rândul țărilor din Uniunea Europeană)”, potrivit raportului citat.

Activele totale nete ale sectorului bancar au crescut cu 12,7% an/an în Trimestrul 3 până la nivelul record de 533,1 miliarde de lei (109,5 miliarde euro).

În perioada ianuarie-septembrie 2020 acest indicator a urcat cu 13,5% an/an, evoluție inclusiv de nivelul redus al costurilor reale de finanțare și lansarea Programului IMM Invest, potrivit raportului citat.

Sectorul bancar a înregistrat un profit net de 4,59 miliarde de lei anualizat (1 miliard euro) la nouă luni din 2020, în scădere cu 8,3% an/an (randamentul activelor – ROA și cel  al capitalului propriu – ROE la 1,17%, respectiv 10,48%), pe fondul politicii prudente în materie de provizioane.

Indicatorul de solvabilitate s-a consolidat la nivelul record de 22,8% în T3.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: