marți

23 aprilie, 2024

7 mai, 2019

Creșterea economică reală ar putea fi de 3,3% în 2019 și de 3,1% pentru 2020, iar deficitul bugetar ar putea creşte la 3,5%, potrivit raportului Comisiei Europene publicat marți, în cadrul Prognozei de primăvară 2019.

Deficitul comercial a fost estimat în creștere până la 8% din PIB (7,3% în 2018), datoria publică  de asemeni – de la 35% din PIB, până la 36% din PIB, în 2019,.

Inflația se va potoli la 3,6% în acest an și la 3% în 2020, dar raportul nu omite să remarce că incertitudinea și impredictibilitatea politicilor publice pot avea un efecte negative asupra consumului și investițiilor, împiedicând creșterea economică.

Deficitul bugetar


„Deficitul bugetar este estimat să crească la 3,5% din PIB în 2019. Cheltuielile cu salariile din sectorul public vor reprezenta principalul motiv pentru creșterea cheltuielilor. Cheltuielile cu pensiile, de asemenea, vor crește având în vedere că punctul de pensie se va majora cu 15% în septembrie 2019. Investițiile publice se preconizează că se vor aprecia. În ceea ce privește veniturile, contribuțiile sociale vor crește datorită creșterii salariale robuste”, spune raportul CE.

În 2020 deficitul bugetar este preconizat a ajunge la 4,7% din PIB, în special din cauza deteriorării cheltuielilor cu pensiile, având în vedere creșterea punctului de pensie.

Creșterea costului unitar al forței de muncă, pe seama creșterii salariale peste productivitate, pune în pericol exporturile.

Creșterea ridicată a inflației în primul trimestru al anului 2019 ar putea indica niveluri mai mari ale prețurilor față de cele inițiale”, se mai spune în document.


Datoria publică ca procent din PIB este de așteptat să crească de la 35%, cât era la finalul anului 2018, la 38,4% în 2020.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză își menține estimarea de creștere economică de 5,5%, de inflație de 3,2% și de deficit bugetar de 2,76% din PIB.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: