sâmbătă

20 aprilie, 2024

1 aprilie, 2019

Bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 0,5% din PIB în primele două luni din 2019, respectiv de 5,2 miliarde de lei, ”performanță” posibilă doar ca urmare a reducerii masive a sumelor alocate investițiilor publice, reiese din datele publicate luni, cu o întârziere de cinci zile, de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Investițiile publice, respectiv cheltuielile de capital, s-au ridicat la 722,6 milioane de lei, cu 78,3% mai puțin decât în primele două luni ale anului trecut, când au fost de 3,3 miliarde de lei.

În primele două luni din 2019, administrația publică a funcționat fără un proiect de buget aprobat, așa încât au fost efectuate doar plățile curente, necesare funcționării aparatului public. Dacă România ar fi intrat în 2019 cu un buget publicat în Monitorul Oficial, iar în primele două luni Guvernul ar fi făcut cheltuieli de investiții cel puțin la același nivel cu cele din aceeași perioadă a anului trecut, deficitul bugetar ar fi fost de 0,7% din PIB.


În privința proiectelor cu finanțare din fonduri europene, în primele două luni statul a cheltuit cât a încasat. Cu alte cuvinte, de la Bruxelles au fost decontate facturi în valoare de 2,3 miliarde de lei (cu 25,7% mai puțin decât în primele două luni din 2018), în vreme ce pe zona de cheltuieli, statul a cofinanțat cu 2,5 miliarde de lei (cu 21,9% mai puțin decât în 2018).

Investițiile publice sunt adesea folosite drept un ”amortizor” al bugetului general consolidat, plățile pentru proiectele finanțate de la bugetul public fiind adesea amânate pe ultimele luni ale anului, așa încât să fie asigurată atingerea țintei de deficit de 3% din PIB.

În ultimele trei din 2018, spre exemplu, s-au realizat cheltuieli de capital de circa 8,5 miliarde de lei, mai mult decât în primele șapte luni ale anului.

Anul trecut, cheltuielile de capital s-au ridicat la 23,8 miliarde de lei, echivalentul a 2,5% din PIB, în ușoară creștere față de 2017, anul în care s-a consemnat recordul negativ la acest capitol, investițiile finanțate exclusiv din fonduri publice reprezentând echivalentul a 2,3% din PIB.


Adăugând și proiectele finanțate din fonduri europene, valoarea totală a investițiilor din 2018 a fost de circa 48,7 miliarde de lei, echivalentul a 5,1% din PIB, față de 38,2 miliarde de lei în 2017, echivalentul a 4,5% din PIB.

Cel mai mult de suferit au marile proiecte de infrastructură, care pot fi finanțate din fonduri europene nerambursabile și care deși se bucură la început de an de alocări însemnate, încheie anul cu nerealizări la fel de însemnate.

În perioada 2016-2018, de când s-a dat drumul la banii aferenți exercițiului financiar european 2014-2020, execuțiile bugetare la infrastructură au fost cu peste 6,8 miliarde de lei mai mici decât sumele alocate în Legile bugetului aferente fiecărui an în parte, reiese dintr-o analiză cursdeguvernare.ro.

În perioada 2015-2017, alte 5,2 miliarde de lei au fost tăiate din fondurile post aderare aferente vechiului exercițiu financiar.

În niciunul dintre cei patru ani analizați, execuția bugetară în domeniul investițiilor din domeniul transporturilor nu s-a ridicat la nivelul bugetat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: