joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 septembrie, 2015

victor ponta - viktor orbanPremierul Victor Ponta a declarat, luni, că Ungaria își tratează imigranții ”cu bâta și cu înseriatul”, fapt care a atras, marți, reacțiile Budapestei, al cărei Minister de Externe l-a convocat pe însărcinatul român cu afaceri.

Într-o contrareacție, Ministerul român de Externe, spune că Ungaria încearcă să atragă România într-o dispută artificială și insistă că însărcinatul cu afaceri al româniei la Budapesta nu a fost convocat de MAE ungar, ci a fost trimis de către partea română la discuții.

***


De atât putem azi să avem grijă, 1.700 de refugiaţi. Nu cred că astăzi, în JAI, se va lua o decizie, cred că decizia se va lua la Consiliul European, la care participă preşedintele Iohannis. (…) Ceea ce am spus şi spun mereu este că sunt împotriva discursurilor xenofobe (…) ideea să închidem graniţele, că toţi cei care vin sunt nişte terorişti, sunt prostii de Evul Mediu şi mă opun total acestei abordări. Dacă putem să primim mai mulţi, o să primim, problema este de capacitatea noastră logistică de a trata acei oameni ca pe nişte oameni, nu cum îi tratează vecinii noştri maghiari, cu bâta şi cu înseriatul (subl. red.). Cu asta nu sunt de acord.” – a declarat, luni, la Tg. Jiu, premierul Victor Ponta.

Reacția Ungariei: ”încercări constante ale premierului Ponta de a-și salva controversata poziție morală”

Ministerul ungar de Externe l-a convocat marţi pe însărcinatul cu afaceri român pentru a oferi explicaţii după declaraţiile premierului Victor Ponta, informează MTI.

Levente Magyar, secretar de stat pentru Comerţ Exterior şi Afaceri Externe în MAE ungar, a exprimat „surprinderea” în legătură cu „încercările constante ale lui Victor Ponta de a-şi salva controversata sa poziţie morală prin minciuni antiungare„, subliniază diplomaţia de la Budapesta.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a respins criticile premierului Victor Ponta privind gestionarea de către Ungaria a crizei imigranţilor, catalogând drept „extremiste şi mincinoase” afirmaţiile şefului Guvernului român.


Declaraţiile premierului Victor Ponta sunt „minciuni”, fiind inadecvate pentru un lider politic din secolul 21, a declarat Peter Szijjarto. „Premierul României a făcut declaraţii extremiste şi mincinoase”, generate de criza politică din România şi de erodarea poziţiei sale de prim-ministru, a adăugat şeful diplomaţiei ungare, explicând că aşteaptă scuze din partea Bucureştiului.

MAE român: Ungaria încearcă să atragă România într-o dispută artificială

„Exista un tip de abordare care noua ni se pare ca este inadmisibil in relatiile intre doua state membre ale UE si in acelasi timp doi parteneri strategici, mai ales ca suntem doi vecini care avem interese comune in regiune si ar trebui sa actionam impreuna, mai ales in contextul acestei crize europene cu privire la migratie. Ori abordarea partii ungare, care a inceput acest dialog prin acest anunt public facut ieri in ceea ce priveste intentia de a construi un gard la frontiera romano-ungara, este un mod de abordare a acestei probleme care nu o rezolva. Noi am reactionat imediat in cursul zilei de ieri si am aratat inclusiv la momentul in care s-a transmis aceasta intentie a partii ungare, am informat partea ungara ca aceasta abordare este o abordare care nu corespunde spiritului european si care, cu siguranta, nu corespunde nici Parteneriatului Strategic intre tarile noastre”, a declarat miercuri, ministrul de externe Bogdan Aurescu, la Parlament.

El a explicat ca insarcinatul cu afaceri roman la Budapesta nu a fost convocat la Ministerul de Externe ungar, ci initiativa a apartinut MAE roman.

„Am trimis insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Romaniei la Budapesta la Ministerul ungar de Externe pentru a reitera aceasta pozitie a partii romane si pentru a solicita explicatii suplimentare cu privire la aceasta intentie si cu acea ocazie s-au transmis acele nemultumiri pe care partea ungara le are fata de o declaratie pe care primul-ministru a facut-o la Targu Jiu”, a aratat ministrul Aurescu.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: