miercuri

24 aprilie, 2024

13 octombrie, 2021

Camera Deputaților a aprobat miercuri, cu 237 de voturi pentru, separarea Vămii de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Aceasta va deveni, din nou, entitate separată în subordinea Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Ieșirea vămilor din subordinea Ministerului de Finațe a fost o precondiție a demarării proiectului de reformă a ANAF în parteneriat cu Banca Mondială. Proiect demarat dar sabotat de fostele guvernări PSD.
Actuala Direcție Generală a Vămilor din cadrul ANAF a fost înființată în 2013, prin dizolvarea Autorității Naționale a Vămilor, ca parte a unei reforme mai ample de reorganizare a Fiscului.

Proiectul de lege care a primit miercuri undă verde a fost inițiat de Eugen Teodorovici în toamna anului 2019, pe când era senator și ministru al finanțelor. Actuala lege a fost susținută și de Guvernul Orban, respectiv Cîțu.


Legea trebuie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial. Aceasta va intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în MO. Începând de atunci, executivul are la dispoziție 45 de zile pentru a da o hotărâre de organizare, iar abia apoi va începe procesul de operaționalizare a Vămii.

Legea prevede că Autoritatea Vamală Română va fi condusă de un președinte, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Finanțelor Publice.

Noua structură va prelua atribuțiile, activitatea, posturile și personalul structurilor vamale din cadrul ANAF și a unităților subordonate acesteia, respectiv Direcția Generală a Vămilor din cadrul aparatului propriu al ANAF, direcțiile regionale vamale și birourile vamale de interior și de frontieră din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice.

Desființarea Autorității, în 2013, a făcut parte dintr-o inițiativă mai amplă de reorganizare a ANAF, care a inclus și înființarea celor opt direcții generale regionale.


În 2016, când s-a vehiculat pentru prima dată ideea separării Vămii, directorul de la acea vreme, Dorel Fronea, preciza că motivul ar fi scăderea performanțelor. Rezultatele slabe s-ar fi produs în contextul în care o parte din activitatea fostei instituții de sine stătătoare a fost preluată de Direcția Antifraudă din ANAF, înființată tot în 2013.

Structurile vamale existente în acest moment numără circa 2.600 de angajați la nivel național.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: