vineri

19 aprilie, 2024

5 august, 2013

Presedintele ANAF, Gelu Diaconu

Agenția Națională de Administrare Fiscală își va menține numărul de posturi, însă o parte dintre funcționari vor da concursuri pentru ocuparea diferitelor funcții, în urma procesului de reorganizare a instituției, care prevede scăderea cu 30% a funcțiilor de conducere.

”O parte dintre funcţionarii publici vor primi preavize şi vor avea posibilitatea să opteze, în cadrul numărului total de posturi invocat mai devreme, în funcţie de pregătirea fiecăruia, pentru ocuparea unuia dintre posturile alocate activităţilor deficitare (Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, Direcţia Generală pentru Administrarea Marilor Contribuabili, inspecţie fiscală, IT, juridic, executare silită, etc)”, a precizat ANAF, într-un comunicat de presă.

Astfel, 3000 de funcționari ai Fiscului au primiot preaviz pentru eliberarea din actualele funcții, pentru a fi supuți apoi procesului de reîncadrare.


În următoarele şapte zile, lista tuturor posturilor vacante va fi definitivată, publicată la sediile unităţilor fiscale teritoriale ale ANAF şi postată pe Portal pentru a putea fi consultată de către funcţionarii publici, a menționat sursa citată.

În cazurile în care pentru acelaşi post optează doi sau mai mulţi funcţionari publici, se va organiza concurs pentru ocuparea funcţiei de execuţie sau de conducere.

Sindicaliștii reclamă inversarea procedurilor

Contactat de cursdeguvernare.ro, președintele Sindicatului Polițiștilor și Vameșilor Pro Lex, Vasile Lincu, a precizat că la Autoritatea Națională Valamă, absorbită de ANAF, 2.000 de funcționari din totalul de aproximativ 3.000, au primit preavize de eliberare din funcție.

Sindicalistul reproșează acestui proces de reorganizare faptul că funcționarii ar fi trebuit mai întâi să fie puși să opteze pentru anumite posturi și abia apoi să se dea preavize de eliberare din funcție în cazul celor care nu fac o opțiune.


”În mod normal, ar fi trebuit ca funcționarii să poată face o opțiune pentru funcții, iar apoi să li se dea preavize. În situația actuală, în care se dau mai întâi preavize, există riscul ca un inspector vamal superior, aflat într-o funcție corespunzătoare gradului profesional, să fie eliberat din funcție și apoi pus să aleagă o funcție inferioară celei corespunzătoare gradului. Au mai fost astfel de practici și în trecut și statul a pierdut procese în instanță”, a avertizat Vasile Lincu.

El a susținut că printr-o asemenea practică, conducerea ANAF ar putea să facă anumite epurări în sistem, cărora să le cadă victime tocmai vameșii care au avut rezultate bune.

Săptămâna trecută, Sindicatul Polițiștilor și Vameșilor Pro Lex a reclamat că din data de 1 august statul român nu a mai putut încasa anumite taxe și nu a mai efectuat controlul accizelor, din cauza faptului că vameșii nu au fost reîncadrați în funcții, după absorbția Autorității Naționale Vamale în Autoritatea Națională de Administrare Fiscală.

”În lipsa comunicării deciziilor de numire pe noile funcţii şi a noilor atribuţii, angajaţi Direcţiilor Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale nu şi-au putut exercita activitatea”, susține Pro lex.

Conform unei hotărâri de guvern, ANAF s-a reorganizat prin absorbţia autorităţii vamală şi regionalizarea direcţiilor finanţelor publice.

”Problema este că s-au desfiinţat unele structuri şi înfiinţat altele, fără să se comunice angajaţilor deciziile de numire pe noile funcţii şi noile atribuţii. În aceste condiţii, nimic nu s-a mai mişcat prin Direcţiile Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale şi aparatul central al fostei autorităţi vamale”, se arată într-un comunicat al sindicatului.

Potrivit sindicaliștilor, ”practic, de la 01 august până la îndeplinirea formalităţilor de organizare şi de resurse umane nu mai avem control la produsele accizate, nu mai avem supraveghere vamală şi nici încasări a creanţelor”.

Pro Lex mai susține că joia trecută, de exemplu, s-a refuzat plata unor ”importante sume de bani” datorate statului de către debitori, în baza unor titluri executorii, ”pe motivul că nu se ştie dacă conturile bancare mai sunt valabile”.

Sindicatul afirmă că situaţia se putea evita dacă ANAF ar fi prevăzut o perioadă tranzitorie până la preluarea şi încadrarea efectivă a personalului vamal pe noile funcţii.

În luna iunie, prin ordonanță de urgență, Guvernul a decis reorganizarea ANAF, proces care implică, printre altele, scăderea cu 30% a numărului funcțiilor de conducere de la Fisc.

Cele 42 de direcții generale județene ale ANAF se reduc la 8 direcții regionale, ceea ce conduce la scăderea numărului de posturi de conducere și implicit la retrogradări din funcții, în teritoriu, precum și la demiterea celor ”care nu corespund din punct de vedere profesional şi al integrităţii”, potrivit Ministerului Finanțelor.

Ce prevede proiectul de reorganizare a ANAF:

  • Înlocuirea celor 42 de structuri județene cu 8 structuri regionale ale ANAF. MFP susține că aceasta va avea ca efect reducerea numărului de raportări către centrala ANAF, îmbunătățirea planificarii și controlului, reducerea costului colectării și crearea de unități mai echilibrate din perspectiva ponderii economice și a ponderii în colectarea veniturilor.

Cele 8 structuri regionale vor avea în grijă colectarea veniturilor la bugetul de stat din cele 8 regiuni de dezvoltare existente în prezent, din anul 2004. Structuri regionale vor prelua de la județe funcțiile suport, arhivele, inventarele, precum și calitatea de ordonator terțiar de credite. ”Totodata, numarul functiilor de conducere se va reduce considerabil”, precizează ministerul.

  • Crearea Direcției generale antifraudă, cu 8 structuri regionale. Aceasta se va face prin reorganizarea controlului operativ în cadrul aparatului propriu al ANAF. Structura nou înființată va participa la acțiuni de depistare și combatere a fenomenelor de evaziune și fraudă fiscală. Va reuni atributii, pe linia combaterii evaziunii si fraudei fiscale, atat de la nivelul ANAF, cat si de la nivelul Autorității Naționale a Vămilor șial Gărzii Financiare.
  • Se creează Direcția Generală a Vămilor în cadrul ANAF. Această direcție va înlocui Autoritatea Națională a Vămilor din ANAF și va avea, mai departe, atribuții în securizarea frontierei externe a Uniunii Europene, efectuarea operațiunilor de vămuire, combaterea traficului de droguri și a traficului de mărfuri contrafăcute etc. Săptămâna trecută, șeful ANV, Dorel Florea, vicepreședinte al ANAF, a demisionat din funcție, înainte ca Guvernul să apuce să facă restructurarea.
  • Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) va primi personalitate juridică. Structura va funcționa la același nivel cu direcțiile generale regionale, însă va avea mai multă autonomie și o capacitate întărită de a-și gestiona resursele. DGAMC colectează în prezent peste 50% din totalul veniturilor strânse de ANAF.
  • Reducerea numărului funcțiilor de conducere și relocarea personalului. Personalul va fi relocat preponderent șa antifraudă, inspecţie fiscală, IT, juridic sau spre organele fiscale cu cel mai mare grad de încărcare.
  • Pe de altă parte vor fi eliberați din funcții angajații ANAF ”care nu corespund din punct de vedere profesional şi al integrităţii”, susține MFP.
  • De asemenea, prin reducerea cu până la 30% a funcţiilor de conducere se va accelera procesul decizional şi se vor realiza economii la fondul de salarii, susține MFP.

Ordonanța de urgență din iunie a fost urmată în 24 iulie de o hotărâre de Guvern, prin care se pun în practică o serie de prevederi ale OUG:

  • Fuziunea prin absorbtie și preluarea Autoritatii Nationale a Vamilor de către ANAF.
  • Preluarea activitatii Garzii Financiare de către ANAF și desființarea GF.
  • Infiintarea unei structuri de antifrauda fiscala in cadrul ANAF, cu atributii sporite, inclusiv pe linie de proceduri judiciare de competența parchetelor. Sediile structurilor regionale antifrauda au fost stabilite in localitati din zone care prezintă riscuri ridicate de evaziune fiscala sau in zone limitrofe frontierelor: Suceava, Constanța, Alexandria, Târgu-Jiu, Deva, Oradea, Sibiu, Bucuresti.
  • Înființarea direcțiilor regionale ale finanțelor publice. Orașele în care isi vor avea sediul direcțiile generale regionale ale finantelor publice sunt: Iași, Galați, Ploiești, Craiova, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, București.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

4 răspunsuri

  1. mincinosii dracu cum pastrati numarul de angajati sau functionari daca nu mai aveti acelasi numar de angajati .va bateti joc de vocabularul limbii romane si ne credeti niste tampiti .sa va fie greu pamantul pe voi incepand de azi .

  2. Mincinosi putin spus, nu au gandit nimic, oameni cu vechime si ani pierduti in ANAF acum tremura, se imbolnavesc. Singura lor vina e ca au stat atatia ani si si-au vazut de treaba, au trecut 23 de ani din 1990 si lucrurile o iau razna, nu-ti mai tihneste nimic, casa, masa, familie, vesnic stai la cheremul unora care nu gandesc , ce vina avem noi cei normali CA NE-AM NASCUT IN ROMANIA, vrem un singur lucru o VIATA NORMALA si nu o putem avea. Vesnic se modifica ceva in tara asta si niciodata nu merge nimis, singurul ,, avantaj,, numarul in crestere a bolnavilor de cancer si nu numai, probabil de prea mult bine !!!

  3. Sa va manance iadul si cancerul de mincinosi! Guvernarea USL-ista e cea mai proasta din toate timpurile, boc era pistol cu apa pe langa voi. Animalelor, cum sa dati afara femei gravide si bolnavi de cancer, nici Ceausescu nu dadea afara femeia cu burta la gura. Va doresc sa ajungeti la 5% cu uniunea voastra de KKT.

  4. Asta nu-i nimic…dar cand vin ,,aranjatii” din minister si ocupa posturile celor care chiar muncesc, se alege praful de institutii. Ba nu mai zic ca anumite persoane cu ,,bube”,agreseaza fizic pe cei ce vor sa le ia locul cu sustinerea evidenta a sefilor de servicii si a directorilor din cadrul DGAMC Bucuresti. Magaria merge pana acolo incat cel agresat devine agresor si toate demersurile legale sunt calcate in picioare doar pentru a-si apara curul lipit de un scaun care aduce bani pentru partide si pentru ei. Nu mai exista moralitate, dreptate, legalitate…toti sefii sunt o cloaca de impostori cu care daca te pui ajungi carpa de spalat pe jos…si mai vorbesc si despre codul de conduita. Poate se autosesizeaza si DNA, care cu certitudine are ce nereguli sa gaseasca si ITM-ul care trebuie sa caste ochii la volumul de munca enorm impus unui salariat devenit sclav pe plantatia sefilor. RUSINE !!! Cred ca unii au uitat ca au scapat usor de niste dosare… Nu-i bai… toate la timpul lor !!!!!!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

4 răspunsuri

  1. mincinosii dracu cum pastrati numarul de angajati sau functionari daca nu mai aveti acelasi numar de angajati .va bateti joc de vocabularul limbii romane si ne credeti niste tampiti .sa va fie greu pamantul pe voi incepand de azi .

  2. Mincinosi putin spus, nu au gandit nimic, oameni cu vechime si ani pierduti in ANAF acum tremura, se imbolnavesc. Singura lor vina e ca au stat atatia ani si si-au vazut de treaba, au trecut 23 de ani din 1990 si lucrurile o iau razna, nu-ti mai tihneste nimic, casa, masa, familie, vesnic stai la cheremul unora care nu gandesc , ce vina avem noi cei normali CA NE-AM NASCUT IN ROMANIA, vrem un singur lucru o VIATA NORMALA si nu o putem avea. Vesnic se modifica ceva in tara asta si niciodata nu merge nimis, singurul ,, avantaj,, numarul in crestere a bolnavilor de cancer si nu numai, probabil de prea mult bine !!!

  3. Sa va manance iadul si cancerul de mincinosi! Guvernarea USL-ista e cea mai proasta din toate timpurile, boc era pistol cu apa pe langa voi. Animalelor, cum sa dati afara femei gravide si bolnavi de cancer, nici Ceausescu nu dadea afara femeia cu burta la gura. Va doresc sa ajungeti la 5% cu uniunea voastra de KKT.

  4. Asta nu-i nimic…dar cand vin ,,aranjatii” din minister si ocupa posturile celor care chiar muncesc, se alege praful de institutii. Ba nu mai zic ca anumite persoane cu ,,bube”,agreseaza fizic pe cei ce vor sa le ia locul cu sustinerea evidenta a sefilor de servicii si a directorilor din cadrul DGAMC Bucuresti. Magaria merge pana acolo incat cel agresat devine agresor si toate demersurile legale sunt calcate in picioare doar pentru a-si apara curul lipit de un scaun care aduce bani pentru partide si pentru ei. Nu mai exista moralitate, dreptate, legalitate…toti sefii sunt o cloaca de impostori cu care daca te pui ajungi carpa de spalat pe jos…si mai vorbesc si despre codul de conduita. Poate se autosesizeaza si DNA, care cu certitudine are ce nereguli sa gaseasca si ITM-ul care trebuie sa caste ochii la volumul de munca enorm impus unui salariat devenit sclav pe plantatia sefilor. RUSINE !!! Cred ca unii au uitat ca au scapat usor de niste dosare… Nu-i bai… toate la timpul lor !!!!!!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: