Autoritatea de Supraveghere financiară constată creșterea concurenței pe piața asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA). „Nivelul de concentrare a pieței, deși este încă ridicat, a ajuns la cota cea mai mică din ultimii opt ani”, spune un comunicat al ASF emis luni.
Cota de piață a liderului Euroins a scăzut până la 31,8% în iunie 2022, aproape de nivelul din urmă cu un an, de la 36% la finalul lui martie a acestui an. Euroins are o cotă de peste 50% din despăgubirile brute.
Totuși, primii trei jucători au 71,8% din piață, conform primelor brute subscrise (PBS). Clasamentul este completat de Groupama, cu o cotă de piață de aproape 21% și Allianz Țiriac cu aproape 19. Cu excepția Generali, toate celelalte societăți au cote între 6% și 8%.
ASF remarcă „poziționarea Axeria Yard, societatea franceză care se apropia în iunie de 6% din piață, deși a intrat în România abia în decembrie 2021”, potrivit comunicatului citat.
(Citește și: „POSA acuză Euroins de abuz de poziţie dominantă pe piaţa RCA”)
Autoritatea pieței de capital susține că Euroins și-a recalibrat activitatea și ca urmare a acțiunilor de control, „unele soldate cu sancțiuni”.
Scade rata daunelor. Tarifele – nu
Rata combinată a daunelor a scăzut până la 107%, de la 112% la finalul primului trimestru al acestui an, peste 142% în al doilea trimestru din 2021 și peste 161% la finalul lui 2021.
Rata combinată a daunei se calculează ca raport între suma daunelor achitate și cheltuielilor de distribuție și administrare și, respectiv, primele brute câștigate.
Rata daunelor propriu zise a scăzut substanțial de la 109,15% în T2 / 2021, până la 74,85% în T2 / 2022, semn că „asigurătorii și-au redus substanțial pierderile”, potrivit ASF.
(Citește și: „Piața RCA a scăpat total de sub control – Transportatorii cer intervenția Guvernului în piața asigurărilor auto obligatorii”)
De asemeni competitorii par să arate că operează pe o piață în echilibrare și au scăzut comisioanele din prime pentru distribuția de RCA, până la 10,72%.
Scăderea primei medii de asigurare este timidă pentru persoanele fizice, până la 904 lei la finalul lunii iunie, față de 913 lei la finalul lui martie. Prima a cescut pentru persoanele juridice până la 1.984 de lei, față de 1.943 de lei în martie. ASF nu dă detalii despre calculul mediilor.
***