19 iulie, 2021

Comisia Europeană propune ca în lupta pentru protejarea pădurilor din UE să fie folosite tehnologii de ultimă generație pentru monitorizarea defrișărilor, inclusiv prin folosirea datelor geospațiale în coordonare cu monitorizările la sol.

Comisia Europeană a adoptat vineri Strategia UE pentru păduri pentru 2030, o strategie contestată însă de 11 miniștri ai Mediului din UE.

În strategie, Comisia afirmă că este necesară colectarea mai multor date privind pădurile europene și modul în care acestea sunt gestionate.


„În prezent, nu există cerințe de raportare cuprinzătoare, iar planificarea forestieră este insuficientă”, afirmă Comisia Euroeană, precizând că planul propus ar permite gestionarea în mod coordonat și ar oferi o imagine de ansamblu asupra multifuncționalității pădurilor din UE

Oficialii de la Bruxelles amintesc că sistemul de informare privind pădurile din Europa (FISE) este punctul unic de înregistrare a datelor și a informațiilor menite să sprijine politicile din domeniul forestier din Europa și că acesta „contribuie deja la monitorizarea pădurilor europene pe baza datelor și a informațiilor colectate din statele membre ale UE și SEE (n.r. Spațiul Economic European”.

Comisia a anunțat de asemenea că va propune un cadru juridic al UE privind observarea, raportarea și colectarea de date referitoare la păduri, care să permită compararea, în mod cuprinzător, a situației generale, a evoluției, a gestionării și a utilizării pădurilor și a resurselor forestiere din UE.

„Noul cadru de monitorizare a pădurilor din UE va consolida și mai mult FISE și se va baza pe infrastructura acestuia”, susține Comisia Europeană.


Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a semnat, alături de alți 10 miniștri din UE, o scrisoare către Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Acordul Verde European, în care este criticată strategia forestieră planificată a UE.

Scrisoarea a fost semnată de miniștri ai Mediului din Grupul Visegrád, Austria, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia și România.

Într-un interviu acordat în presa maghiară, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Tanczso Barna spune că proiectul Comisiei Europene încalcă dreptul statelor membre UE de a-și decide politicile în domeniul pădurilor și susține că „sistemul de gospodărire a pădurilor din România e bine reglementat şi sever”.

Potrivit ziarului Magyar Nemzet, oficialul român a spus că protejarea pădurilor reprezintă o povară financiară pentru un stat membru deoarece în momentul în care se interzice exploatarea unei păduri sunt îngrădite drepturile proprietarului, iar în aces caz trebuie acordate despăgubiri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Culmea nesimțirii, companiile din industria forestieră, mai ales cele din Austria, nu mai pot de interesele proprietarilor de păduri.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Culmea nesimțirii, companiile din industria forestieră, mai ales cele din Austria, nu mai pot de interesele proprietarilor de păduri.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: