PDL nu a reuşit să-i convingă, luni, pe partenerii de la UDMR să demareze reorganizarea administrativ-teritorială, însă coaliţia face o comisie care să obţină o formă adoptabilă în Parlament.
”S-a decis înfiinţarea unei comisii care să găsească formule astfel încât să avem o majoritate în parlament ca să treacă un astfel de proiect. Până una alta vorbim de descentralizare la nivel local. Comisia se ocupă cu formula de gândire a regionalizării, în paralel cu acţiunea guvernului de descentralizare”, a spus prim-vicepreşedinta PDL Roberta Anastase.
Până la reîmpărţirea administrativ-teritorială, Guvernul începe comasarea serviciilor deconcentrate de la nivelul ministerelor.
Ministrul Dezvoltării regionale şi Turismului, Elena Udrea, susţine că în urma comasării deconcentratelor se vor face economii de zeci de milioane de euro numai din reducerea cheltuielilor salariale din acestei instituţii.
”La un prim calcul este vorba de câteva zeci de milioane de euro numai din cheltuieli salariale, de cheltuieli cu fncţionarea diverselor instituţii, dar sunt convinsă că economiile sunt mult mai mari, o să vedem după ce fiecare îşi face calculele”, a spus Udrea.
La ea în minister, Udrea începe comasarea prin disponibilizarea secretarelor, şoferilor şi şefilor din Inspectoratul de Stat în Construcţii, de unde vor fi desfiinţate 125 de posturi până la toamnă, din totalul de 865.
Astfel, inspectoarele judeţene vor fi reduse la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare.
”Nu mai e timp până la 1 iulie să cădem de acord asupra modului în care se face reorganizarea administrativă, aşa că vom continua discuţiile pentru a avea acest acord politic, urmând ca până atunci să facem reorganizarea deconcentratelor pe forma regiunilor. Cel puţin la mine la minister deja am proiectul pentru Inspectoratul de Stat în Construcţii pe care îl reorganizăm pe forma actualelor regiuni de dezvoltare economică şi avem o reducere de 18% la personal şi de vreo 15% la cheltuieli, plus că o mulţime de sedii din fiecare judeţ rămân disponibile şi sunt la dispoziţia primăriilor. Va rămâne un singur inspectorat la nivelul fiecărei regiuni, iar la nivelul fiecărui judeţ vor rămâne doar inspectori. Din posturile care se reduc, cele mai multe sunt de şoferi şi secretare şi foarte multe posturi de şefi. La nivelul judeţului nu vom mai vorbi de şefi, ci de inspectori în construcţii care îşi vor face treaba, iar un aparat de conducere va exista doar la nivelul regiunii”, a spus ministrul.
La Ministerul Administraţiei şi Internelor s-a făcut deja o simulare pentru reducerea numărului de inspectorate de poliţie de la nivelul celor 41 de judeţe la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare.
”E posibil, am luat în calcul şi această variantă, nu este o decizie în acest sens, dar am eficientiza şi mai mult activitatea Poliţiei, pentru că toţi aceşti ofiţeri şi subofiţeri pe care astăzi îi găsim în diverse birouri, prin desfiinţarea unor birouri îi vom găsi în stradă şi în munca operativă”, a spus ministrul Traian Igaş.
”Există o simulare în acest moment şi nu ar duce decât spre o eficientizare a Poliţiei şi a tuturor structurilor aflate în subordinea MAI. Lucrurile trebuie făcute cât mai curând şi nu amânate, dacă se va lua o decizie, ar trebui în această vară”, a adăugat el.
Igaş a susţinut că banii economisiţi prin comasări vor putea fi folosiţi pentru investiţii.