vineri

19 aprilie, 2024

11 noiembrie, 2015

parlament-bugetCamera Deputaţilor, for decizional, a adoptat miercuri amendamentul cu privire la majorarea cu 10% a salariilor din administraţia publică.

Din calculele Ministerului Finanţelor reiese că măsura, care nu se aplică angajaţilor ce au beneficiat de măriri salariale în 2015, ar avea un impact bugetar de 5,59 de miliarde de lei (aproximativ 1,3 miliarde de euro) – bani neprinși în calculul deficitului pe anul viitor.

„Cei de la PSD au spus că au spaţiu fiscal de 2,2 miliarde de lei. Amendamentul a fost adoptat”, a precizat pentru cursdeguvernare.ro Claudia Boghicevici, deputat PNL, formaţiune care, după ce s-a abţinut de la vot în comisiile de marţi, unde a fost introdus amendamentul, a votat în favoarea acestuia în plenul Camerei Deputaţilor.


PSD a introdus, marţi, în comisiile reunite pentru muncă şi sănătate, un amendament la legea privind majorarea salariilor personalului din sectorul sanitar. Acest amendament prevede majorări şi pentru alte categorii de funcţionari publici.

Pentru respectarea normelor de tehnică legislativă. Pentru a rezolva o parte din doleanţele transmise comisiilor referitoare la salarizarea personalului bugetar care nu a beneficiat de majorări salariale în cursul acestui an, luând în considerare şi faptul că în bugetul pe anul 2016 trebuie cuprinse fondurile necesare acoperirii acestor cheltuieli„, se arată în motivarea iniţiatorului amendamentului, deputatul PSD Adrian Solomon.

Solomon a precizat pentru Hotnews că s-a ales această metodă deoarece anul viitor sunt alegeri şi legea responsabilităţii fiscal-bugetare nu permite mărirea salariilor într-un an electoral, în contextul în care legea salarizării unitare nu a fost încă finalizată.

“Nu e timp fizic şi, conform procedurilor legale, ca un nou guvern să propună această lege să prindă 1 decembrie astfel încât să se poată aplica. Dacă nu se aplică de la 1 decembrie, de la 1 ianuarie nu este cazul, pentru că legea responsabilităţii fiscale zice că în an electoral nu ai voie să dai măriri salariale. Legea trebuie să fie în vigoare la 1 decembrie şi să poată fi fundamentat bugetul pe noile decizii”, a spus deputatul PSD.


Redăm, mai jos, amendamentul în cauză, aşa cum a ieşit din comisiile reunite:

(1) Prin excepţie de la prevederile art.1 alin.(1), începând cu data de 1 decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcțiilor de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul prevăzut în Anexa nr.I – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Administraţie”, Capitolul II – Unităţi de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi proiectare din Anexa nr.II – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Învăţământ”, Anexa nr.IV – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Cultură” , Anexa nr.V – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Diplomaţie”, Anexa nr.VI – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Justiţie”, Anexa nr.VII – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională” și Anexa nr.VIII – Reglementări specifice personalului din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi cele aflate în coordonarea primuluiministru şi cele aflate sub controlul Parlamentului la Legea-cadru nr.284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015.

(2) Prin excepţie de la prevederile art.1 alin.(2), cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut/solda lunară brută/ salariul lunar brut/indemnizaţia brută de care beneficiază personalul prevăzut la alin.(1) se majorează cu acelaşi procent de 10%, în măsura în care personalul respectiv îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

(3) Nu intră sub incidența prevederilor alin.(1) și alin.(2) personalul prevăzut la art.1 alin.(55)-(510), lin.(61)-(62) şi alin.(12)-(13), precum şi personalul prevăzut la art.I pct.2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.27/2015 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice şi pentru stabilirea unor măsuri bugetare.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: