vineri

26 aprilie, 2024

7 martie, 2024

Decizia în dosarul despăgubirilor solicitate de Gabriel Resources în cazul Roșia Montană va fi pronunțată vineri, 8 martie, la Curtea de arbitraj Internaţional a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID), a anunțat joi ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Acesta declară că România a pregătit o strategie de negociere în acesta caz, iar ea va fi pusă în aplicare în momentul în care va începe dialogul cu titularii deciziei.

Decizia ICSID „majorează cu siguranţă ţinta noastră de deficit bugetar”, a spus ministrul Finanțelor, care a adăugat că nu va afecta însă majorarea pensiilor prevăzută pentru luna septembrie. Reamintim că suma maximă pusă în discuție, cea solicitată de Gabriel Resources, este de 6,7 miliarde de dolari.

Ministrul susține că este posibilă o cale extraordinară de atac, care se derulează destul de rapid, conform uzanțelor instanţelor arbitrare internaţionale. Perspectiva de a schimba decizia care se va pronunţa vineri este, însă, destul de mică, din ce a rezultat în urma discuţiilor cu juriştii.


”Am fost înştiinţaţi că în cursul zilei de mâine (vineri, 8 martie 2024 – n.red.) se va pronunţa decizia de către instanţa arbitrară internaţională. Aşteptăm să vedem care va fi această decizie şi urmează mai apoi să ne formulăm strategia de negociere şi, în funcţie de cum vor fi coordonatele acestei strategii de negociere, vom parcurge etapele necesare pentru a ajunge la un consens cu beneficiarii acelei decizii”, a explicat Marcel Boloş, citat de Agerpres.

Declarațiile au fost făcute joi, la conferinţa „Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024”, organizată de News.ro.

Suma solicitată de investitor este de 6,7 mld. dolari, dar există și o alternativă de despăgubire nemonetară

Ministrul a precizat că suma maximă cerută de investitorul de la Roşia Montană este de 6,7 miliarde dolari, iar cea minimă „ceea ce au investit”. „Minimumul a ceea ce a fost prezentat ca document, şi mă gândesc că este un minimum de la care porneşte decizia, este de un miliard de dolari, ştim acest lucru, şi în acest interval ar trebui să fie valoarea acestei decizii, respectiv valoarea impactului bugetar pe care îl vom avea din decizia de la Roşia Montană”, a precizat el.

Marcel Boloş a reamintit că există şi perspectiva unei decizii nemonetare, iar această alternativă va fi luată în calcul de către instanţa arbitrală internaţională.


„Există şi această perspectivă. Să sperăm că alternativa aceasta va fi luată în calcul de către instanţa arbitrală internaţională. Decizia nemonetară, aşa cum am mai prezentat, ar fi rezultatul luării în considerare a faptului că licenţa de exploatare este încă în vigoare şi obligaţia, să zicem, a statului pentru a continua investiţia în condiţiile prevăzute în acordul de mediu poate fi o variantă care poate fi reţinută de către instanţa arbitrală internaţională”, a explicat Boloş.

Dacă pierde, România va prelungi acordul și licența de exploatare – spune ministrul Boloș

”Dacă decizia nemonetară va fi cea în care statul va fi obligat să continue investiţia, atunci este limpede că va trebui să facem atât demersuri legale pentru a prelungi acel acord, acea licenţă de exploatare a resurselor de aur şi, pe de altă parte, acordul de mediu, respectiv tehnologiile care sunt de actualiate şi care sunt prietenoase cu mediul, sunt cele care sunt stabilite de specialişti, sunt rezultatul documentaţiilor care se întocmesc de către investitori şi avem autoritatea naţională în domeniu care îşi va spune cuvântul vizavi de condiţiile pe care va trebui să le respectăm pentru cerinţele de mediu”, a mai spus Marcel Boloş.

Ce urmează. Ministrul spune că are o strategie

După comunicarea deciziei oficiale a instanţei internaţionale către statul român, există o perioadă de acomodare a deciziei, respectiv maximum 30 de zile, şi pe urmă urmează paşii procedurali de dialog.

„După ziua de mâine (vineri – n.red.) se comunică decizia în mod oficial către stat, către România, şi după aceea există o perioadă de acomodare a deciziei, respectiv în maximum 30 de zile anumite elemente din decizie se stabilesc, care sunt publice şi care rămân în continuare secretizate, şi după aceea urmează paşii procedurali de dialog, sper totuşi, pentru ca să evităm un impact direct în bugetul de stat”, a explicat ministrul Finanţelor.

El a adăugat că nu poate divulga strategia de negociere pentru că poate influenţa rezultatul negocierii cu cei care sunt titularii deciziei, precizând că nu ar vrea să se întâmple un astfel de lucru.

Valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de „proiectul minier aurifer de la Roşia Montană”, se ridică la aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit unui răspuns transmis recent de Guvern.

Dosarul în acest caz a fost înregistrat pe rolul Curţii de arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) cu nr.ARB/15/31, în iulie 2015, iar în septembrie 2023 tribunalul care a judecat speţa a declarat procedura închisă în conformitate cu Regula de arbitraj ICSID 38 (1).

Roșia Montană, un scandal de miliarde de euro, aruncat dintr-o guvernare în alta

Exploatarea de la Roșia Montană a fost un proiect în care deciziile și implicările politice din România au interferat cu cotațiile la bursele internationale:

o declarație care sugera aprobarea proiectului creștea valoarea actiunilor, pentru ca, mai apoi, o alta care sugera blocarea exploatării să scadă aceste actiuni, după care ”ciclul” se relua, în beneficiul speculatorilor. Toate aceste variații legate de declarațiile și deciziile politice au creat suspiciunea că unii politicieni sunt implicați indirect în câștigurile de la bursă.

Fenomenul a început încă din guvernările din mandatele de președinte ale lui Tran Băsescu, a fost apoi rostogolit în deciziile premierului Ponta, până a ajuns în mandatul lui Dacian Ciolos, care a cerut introducerea zonei în Patrimoniul Unesco.

PSD îl acuză acum pe fostul premier Dacian Cioloş că ar fi principalul vinovat pentru situaţia critică în care se află România în litigiul cu firma care deţine dreptul de exploatare minieră la Roşia Montană. În opinia PSD, la fel de vinovat este şi premierul Orban, ”care a dispus reluarea procedurii de înscriere în Patrimoniul UNESCO, după ce Guvernul PSD solicitase întreruperea procedurii până la soluţionarea litigiului”.

Europarlamentarul Dacian Cioloş a răspuns imediat acuzaţiilor aduse de PSD, arătând că partidul lui Marcel Ciolacu ”a ales să îl apere pe Ponta pentru prejudiciile şi dezastrul Roşia Montană, unde orice om de bun-simţ vede în documente că este singurul vinovat, şi să se scufunde împreună cu el”.

Dacian Cioloș spune că litigiul este periculos din cauza deciziilor luate de Victor Ponta – actualmente consilier în guvern al premierului Ciolacu și că declarațiile acestuia produc ”jonglerii pe bursă” de care ar beneficia apropiații PSD.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: