vineri

26 aprilie, 2024

23 august, 2022

Nivelul din în cele 40 de lacuri de acumulare principale ale țării va scădea până la 62%, la sfârșitul lunii august, de la 82% la începutul lunii iulie, potrivit prognozei Administrații Naționale „Apele Române” (ANAR)

 „Coeficientul de umplere este de 70,04%, fiind în scădere față de începutul lunii iulie, când se situa în jurul valorii de 80%. Estimăm că, la sfârșitul lunii august (…)  vom reuși să menținem un coeficient de umplere de peste 62%”, spune un comunicat al ANAR.

Luni, era „disponibil un volum de 3,03 miliarde de metri cubi de apă, față de 3,45 miliarde cât era la începutul lunii iulie 2022 (…) în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrie și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național”.


„Chiar dacă rezerva de apă este în scădere, aceasta este suficientă pentru localitățile mari, care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață”, apreciază ANAR.

În 24 din cele 120 de secțiuni de monitorizare ale secetei hidrologice, „s-au înregistrat debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerințelor de apă sub aspect cantitativ”. În cele 24 de secțiuni, „nu poate fi asigurat simultan necesarul de apă pentru toate folosințele”, spune documentul citat.

În 688 de localități se aplică Planul de restricții și utilizare a apei în perioade deficitare

Conform Planului de restricții și utilizare a apei în perioade deficitare, „fiecare folosință își stabilește pragurile și debitele care pot fi restricționate”.

La nivel național, 668 de localități sunt alimentate cu program restricționat:

  • 252 de localități care dispun de sisteme de alimentare cu apă, în 22 județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Hunedoara, Mehedinți, Bihor, Teleorman, Brașov, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Buzău, Ialomița, Dolj, Gorj și Bihor;
  • 416 de localități care nu dispun de sisteme de alimentare cu apă, în 12 județe: Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Neamț, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Dolj, Hunedoara.

În toate aceste localități necesarul de apă este asigurat din sursa de apă subterană, din „20-30% din numărul total al fântânilor, care sunt parțial secate”.

Alimentarea centralei nucleare de la Cernavodă este asigurată. Debitul Dunării va crește

Debitul Dunării la intrarea în țară a fost în scădere având valoarea de 1.800 metri cubi / secundă, fiind mai puțin de jumătate față de media multianuală a lunii august (4.300 mc / s).

Totuși debitul Dunării va crește, ca și al unor râuri din țară, conform ANAR.

„La stația hidrometrică de la Cernavodă nu sunt probleme în asigurarea debitului necesar pentru funcționarea celor două grupuri ale CNE Cernavodă, întrucât mai sunt 0,57 metri (57 cm) până la atingerea treptei II (de avertizare)”, spune ANAR.

În aval de Porţile de Fier, debitele au fost în creștere pe sectoarele Gruia – Calafat, Turnu- Măgurele – Zimnicea și Isaccea – Tulcea, staționare pe sectoarele Bechet – Corabia, Giurgiu – Oltenița și la Galați și în scădere pe sectorul Călărași – Brăila.

Conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere și va ajunge până la valoarea de 2.600 mc / s până la sfârșitul lunii august – spune Administrația Națională „Apele Române” (ANAR).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: