luni

29 aprilie, 2024

5 aprilie, 2020

Covid-19 afectează grav persoanele în vârstă și pe cele cu comorbidități, dar există și tineri care au murit din cauza noului coronavirus. Unii oameni de știință leagă aceste cazuri de încărcătura virală la care tinerii respectivi au fost expuși, alții, de eventuale vulnerabilități genetice, scrie The Guardian.

În unele cazuri de deces la tineri, au fost identificate post-mortem probleme medicale necunoscute, dar pentru alte cazuri, aparent nu există nicio explicație.

Virusologul Michael Skinner, de la Imperial College London, este unul dintre susținătorii variantei bagajului genetic defavorabil.


“Este foarte posibil ca unii dintre noi să aibă un profil genetic ce va crește probabilitatea de a răspunde rău la infecția cu noul coronavirus.”

În opinia acestuia, ar putea fi vorba de vulnerabilități similare celor din cazului virusului herpes simplex. La persoane, o mutație genetică ce afectează receptoarele celulare TLR3 din sistemul nervos central îi face incapabili să reacționeze la cea mai gravă lovitură a virusului, așa că dezvoltă crize și convulsii la copii.

Alison Sinclair, de la Sussex University, face parte dintre oamenii de știință care optează mai degrabă spre explicația ce constă în încărcătura virala.

“O persoană cu o încărcătură virală mare are mai multe particule de virus decât o persoană cu încărcătură mică,” a explicat Alison Sinclair.


Edward Parker, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine, este de aceeași părere și se bazează și pe faptul că același lucru se întâmplă în cazul gripei și al SARS (1). Pentru Covid-19, datele din prima fază a epidemiei din China sugerau că încărcătura virală este mai mare la pacienții cu simptome mai grave, ceea ce este valabil și pentru SARS și gripă, a explicat Edward Parker.

“De aceea este esențial să limităm pe cât posibil expunerea la Covid-19, iar dacă ne simțim rău trebuie să luăm măsuri stricte de autoizolare, penrtu a limita riscul de a-i infecta pe alții,” a adăugat el

OMS, către tineri: Nu sunteți invincibili

„Nu sunteţi invincibili, acest virus vă poate conduce la spital timp de săptămâni şi poate chiar să vă ucidă. Chiar dacă nu vă îmbolnăviţi, alegerile pe care le faceţi în deplasările voastre pot fi o problemă de viaţă sau de moarte pentru altcineva”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă de acum două săptămâni.

„Unul din lucrurile pe care le-am învăţat este că deşi persoanele vârstnice sunt cel mai dur afectate de maladie, tinerii nu sunt scutiţi şi o parte importantă din persoanele sub 50 de ani au trebuit să fie spitalizate”, a mai declarat șeful OMS.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: