8 februarie, 2022

Pe lângă acuzaţiile de fals intelectual şi uzurparea funcţiei publice, una dintre acuzaţiile procurorilor DNA este de abuz în serviciu, în ceea ce-l privește pe primarul Iașiulu, Mihai Chirică.

Potrivit Ziarului de Iași, Cel puţin şase persoane sunt cercetate în dosarul „Flux”, anchetă care a dus la suspendarea de facto a lui Mihai Chirica din funcţia de primar.

În ultimele zile, au fost audiaţi mai mulţi suspecţi şi martori în acest dosar: unii au refuzat să dea declaraţii, în timp ce alţii au prezentat în detaliu modul în care blocul construit ilegal de compania „Flux” a ajuns să fie intabulat.


Astfel, potrivit sursei citate, procurorii au mărturii care ar atesta faptul că Mihai Chirica, Gabriel Harabagiu (fost viceprimar) şi funcţionari din Primărie ar fi fost în deplină cunoştinţă de cauză când au semnat documentele necesare intabulării blocului, în condiţiile în care nu fusese respectată autorizaţia de construire.

Cine sunt suspecţii din dosarul „Flux”

În dosar sunt cercetaţi, alături de primar, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu şi alte patru persoane: Anca Brânduşescu (fost arhitect-şef, cercetată pentru abuz în serviciu), Raluca Mocanu (actual arhitect-şef, cercetată pentru fals intelectual în formă continuată), Mariana Popa (registrator la Oficiul de Cadastru, cercetată pentru abuz în serviciu) şi Tudor Cheşcu (administrator „Flux” SRL, fiul omului de afaceri Gheorghe Cheşcu şi patron „Flux”, cercetat pentru complicitate la uzurparea funcţiei).

De ce au dispus procurorii măsura controlului judiciar în cazul primarului

Procurorii au decis plasarea în control judiciar a primarului cu măsura suplimentară de a nu-şi exercita atribuţiile specifice funcţiei din mai multe considerente. În primul rând, anchetatorii susţin că unele acţiuni ale primarului, după izbucnirea scandalului de presă, au fost întreprinse cu scopul de a denatura situaţia de fapt, dar şi de a acoperi eventuale indicii care ar mai fi putut fi identificate de către procurori.

În speţă este vorba despre o plângere depusă la Parchet şi de o acţiune în instanţă prin care se solicită anularea certificatului de edificare care a produs efecte juridice. În primul caz, edilul ar fi solicitat cercetări care să arate de ce a dispărut din arhiva Primăriei dosarul de edificare a construcţiei.


Mai multe detalii privind ancheta care vizează capii administrației locale din Iași pot fi citite în Ziarul de Iași.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: