Atât țările dezvoltate cât şi cele în curs de dezvoltare urmează să dea nivelului de trai mai multă importanță decât produsului intern brut (PIB), în privinţa capacităţii de a măsura performanţa economică, susţin organizatorii Forumului Economic Mondial de la Davos (WEF), potrivit Bloomberg.
Venitul mediu per capita a scăzut cu 2,4% între 2008 şi 2013, în 26 de economii avansate, ceea ce scoate în evidenţă „insecuritatea şi inegalitatea care însoţesc progresele tehnologice şi globalizarea”, conform unui raport publicat luni. de organizatorii Forumului de la Davos (WEF).
„Statele ar trebui să îşi judece progresele economice pe baza „dezvoltării incluzive” şi să majoreze cheltuielile pentru programe de calificare pentru joburi noi, pentru a reduce povara inegalităţii”, spune editorialistul de la Bloomberg.
„Majoritatea statelor ratează oportunităţi importante de a accelera creşterea economică şi, totodată, de a reduce inegalităţile”, susţin organizatorii WEF, adăugând că indicatori precum speranţa de viaţă, productivitatea şi ratele sărăciei ar trebui să fie priorităţile în elaborarea politicilor economice, pentru a evita rezultatele negative ale acestora, adică ale economiilor.
Inegalităţile şi frustările celor care se simt lăsaţi în urmă de globalizare vor fi principalele subiecte de dezbatere ale reuniunii din acest an de la Davos (Elveţia), care va începe marţi.
La Forumul Davos (WEF) vor participa lideri politici, directori de mari companii, investitori şi economiști, şi rămâne în avangarda integrării globale, la care se opun atât preşedintele ales american Donald Trump cât şi partidele populiste din Europa.
Tensiunile de la WEF din acest an se va concentra asupra acestei opoziţii.
Norvegia, Luxermburg şi Elveţia ocupă primele locuri în topul celor mai avansate 29 economii ale lumii, din punctul de vedere al dezvoltării incluzive. Marea Britanie este pe locul 21, iar SUA pe locul 23.
Majoritatea celor 103 de țări monitorizate de organizatorii Forumului de la Davos au înregistrat valori tot mai nefavorabile ale indicatorilor menționați.
Guvernele trebui să dea prioritate educaţiei, egalităţii de gen şi facilitării tranziţiei de la şcoală la muncă, precum şi extinderii infrastructurii, pentru inversa tendința scăderii nivelului de trai, susțin organizatorii Forumului de la Davos.
În plus, integrarea economică ar trebui să se reorienteze spre facilitarea schimburilor comerciale ale companiilor în interiorul ţărilor lor precum şi în afara acestora, în special pentru IMM-uri.