joi

28 martie, 2024

27 ianuarie, 2012

La ediţia din acest an a Forumul Economic Mondial de la Davos-Klosters (Elveţia) sunt reprezentate 19 din statele membre G20, iar numărul total al paricipanţilor, lideri politici, academicieni, reprezentanţi ai societăţii civile şi mediului de afaceri, este estimat la peste 2.600 din 100 de ţări, număr record pentru acest eveniment.

Una dintre temele principale din acest an este prevenirea apariţiei unei generaţii pierdute de lucrători, din cauza dificultăţilor tot mai mari întâmpinate în găsirea unui loc de muncă. Toate ţările occidentale se confruntă în prezent cu niveluri foarte ridicate de şomaj în rândul tinerilor.

De exemplu, în Marea Britanie, luna ianuarie a adus un nivel record al şomajului la grupa de vârstă 15 – 24 de ani, cu 22,3% din total şi traversarea pragului de 1 milion de persoane. Profesorul Peter Diamond de la Massachusetts Institute of Technology a susţinut că accentul trebuie mutat de SUA dinspre datoria publică spre nivelul foarte ridicat de şomaj, situat la circa 9% din forţa de muncă.


Preşedintele mexican, Felipe Calderon, a cărui ţară deţine preşedinţia grupului G20, al celor mai bogate naţiuni din lume, a susţinut implicarea puternică a instituţiilor internaţionale în rezolvarea crizei economice. Făcând trimitere la decada pierdută a anilor 80 în America Latină, el a subliniat importanţa programelor sociale care trebuie să însoţească ajustarea economică.

O altă temă arzătoare este direcţia în care se îndreaptă China, ţară cu 1,3 miliarde de locuitori ce menţine deocandată un ritm de creştere de aproape 10% pe an. Plângerile că moneda chineză este menţinută la un nivel subevaluat nu contenesc, iar rezerva valutară situată la circa 4 trilioane de dolari ridică semne de întrebare.

Stephen Roach, fostul preşedinte al Morgan Stanley Asia, a identificat o cauză a dezechilibrelor mondiale în aceea că asiaticii economisesc prea mult, în timp ce Occidentul consumă exagerat.

Atâta putere economică creează teamă şi ostilitate, îndeosebi în SUA, aflată într-un an electoral, susţine Richard Levin, preşedintele universităţii Yale. El spune că a venit momentul ca statul chinez să dezvolte un sistem de protecţie socială mult mai cuprinzător.


Pascal Lamy, şeful Organizaţiei Mondiale a Comerţului, a declarat că toată această dezvoltare rapidă şi acapararea pieţei mondiale va duce la probleme de percepţie publică. Investiţiile chineze pentru a face rost de resurse naturale au constituit şi ele un subiect important.Oficialii chinezi susţin că, departe de a fi prea mari, ele sunt mult sub pretenţiile celei de-a doua economii a lumii şi se fac în zone care, altminteri, ar fi rămas subdezvoltate.

(Citeşte mai mult pe cronicaeuropeana.ro)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: