luni

16 mai, 2022

Datoriile țărilor emergente au depășit pragul record de 4.000 miliarde dolari

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 octombrie, 2020

Datoriile denominate în dolari ale economiilor emergente au depăşit, pentru prima dată, pragul de 4.000 de miliarde de dolari, ca urmare a creșterii accentuate a emisiunilor de obligaţiuni în perioada crizei Covid-19, potrivit datelor publicate de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS, „banca băncilor centrale”)

Datoriile denominate în dolari din Europa emergentă (printre care Polonia, Cehia, Ungaria şi România) au fost depăşite de datoriile în euro, potrivit datelor citate de Reuters.

România s-a împrumutat cu 3,3 miliarde de dolari la începutul lunii iulie, prin emisiuni de titluri de stat pe 10 și 30 de ani. Nivelul ridicat de dobândă (4% la emisiunea pe 30 de ani) a atras mulți investitori, care au plasat ordine de circa 5,5 miliarde de dolari încă din primele ore ale licitaţiei.

(Citiți și: „Statul caută finanţare pe pieţele internaţionale: Investitorii au subscris oferte de 5,5 miliarde de dolari”)


Creşterea cu 14% a emisiunilor de obligaţiuni în trimestrul aprilie-iunie 2020 a dus la o majorare cu 7% an / an a datoriilor denominate în dolari.

Costul împrumuturilor în dolari a scăzut după ce Rezerva Federală (Federal Reserve, banca centralăp a SUA) a redus dobânda de referință până aproape de zero, în acest an. Chiar și așa, adeseori țările emergente nu reușesc să ramburseze datoriile în dolari atunci când propriile lor monede se depreciază..

Cel mai mare ritm de creştere (14%) l-au înregistrat datoriile în dolari ale țărilor emergente din Africa şi Orientul Mijlociu au înregistrat, mai ales pe seama acestuia.


Datoriile în dolari ale economiilor emergente din Asia-Pacific şi America Latină au înregistrat creşteri anuale de 9%, respectiv 5%.

În schimb , economiile emergente din Europa au înregistrat o scădere de 5% a datoriilor în dolari în trimestrul al doilea, continuând o tendinţă de declin înregistrat în ultimii şase ani, pe măsură ce creditele denominate în euro au devenit mai importante pentru această regiune.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Banca Reglementelor Internaţionale (BIS) este deținută de 63 de bănci centrale din întreaga lume ale căror țări acoperă 95% din produsul intern brut global și este principalul partener al acestora și prima lor contraparte în tranzacții.

Clienții BIS sunt numai băncile central șiinstituțiile financiare internaționale și acţionează şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: