miercuri

29 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 iulie, 2021

Datoria administraţiei publice a României a crescut până la aproape 527,5 de miliarde de lei, după primele cinci luni din 2021. Creșterea de peste 28,7 miliarde de lei a adăugat peste 5,6%  la datoria de la sfârșitul anului trecut, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Ponderea datoriei (brută consolidată intra și intre sub-sectoarele administrației publice) față de produsul intern brut (ȘPIB) a crescut până la 49,7%, de la 47,3% în decembrie 2020. Valoarea PIB anunțată de INS la 8 iunie, de 1.060,9 miliarde de lei, s-a calculat conform metodologiei UE, „cu suma PIB-urilor realizate in ultimele 4 trimestre”, potrivit MFP.


Datoria pe termen mediu şi lung se cifrează la 510,9 miliarde de lei (în echivalent), iar cea pe termen scurt la 16,5 miliarde de lei.

Majoritatea datoriei – prin titluri de stat

Aproape 85% din datorie, 447,276 miliarde de lei, a fost făcută prin emisiunea de de titluri de stat. Împrumuturile sunt de 72,43 miliarde de lei.

datoria publică

Din datorie, echivalentul a 235,9 miliarde de lei este în euro şi 40,8 miliarde de lei echivalent datorie în dolari americani.


Datoria externă a administraţiei publice se cifrează la 266,1 miliarde de lei (25,1% din PIB), din care 261,5 miliarde de lei datorie externă a administraţiei publice centrale şi 4,6 miliarde de lei datoria externă a administraţiei publice locale.

Datoria administraţiei publice centrale este de 511,8 miliarde de lei, din care 495,3 miliarde de lei pe termen mediu şi lung. Cea mai mare parte a datoriei administraţiei centrale este contractată în lei (237,5 miliarde de lei) şi euro (231,9 miliarde de lei, echivalent).

(Citiți și: „Eurostat a tras linie sub anul pandemiei: deficitul și datoria publică, în context european și regional”)

Datoria administraţiei publice locale se cifra la 15,73 miliarde de lei, la finele lui mai 2021, din care 15,71 miliarde de lei pe termen mediu şi lung.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: