5 iulie, 2021

Datoria publică a României a urcat în luna aprilie la 49,9% din PIB, adică imediat sub pragul de 50% (de la 48% la finele primului trimestru), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Suma calculată potrivit metodologiei europene a fost de 526,698,5 milioane lei iar raportarea s-a făcut la cea mai recentă valoare anunțată de INS pentru cele patru trimestre anterioare, respectiv 1.055.548,8 milioane lei.


Creșterea față de finalul anului anterior a fost semnificativă (+2,6 puncte procentuale), după ce în 2020, pe fondul pandemiei ce a determinat scăderea PIB și accesarea unor sume importante pentru combaterea Covid19 și susținerea activității economice, se înregistrase o majorare de 12 puncte procentuale pe parcursul unui singur an.

Datoria pe termen mediu și lung a avansat în primele patru luni ale lui 2021 cu circa 28,5 miliarde lei (de la 481,5 miliarde lei în decembrie 2020 până la aproape 510 miliarde lei), în timp ce obligațiile asumate pe termen scurt (mai puțin de un an) s-au redus cu aproape un miliard de lei (de la 17,69 miliarde lei la 16,79 miliarde lei).

(CLICK PENTRU MĂRIRE)

De reținut, datoria pe termen scurt a ajuns, astfel, mai mică chiar în expresie nominală, decât cea din anul 2015, când s-a situat la 17,09 miliarde lei. Dacă datoria administrației centrale este cea care a dat aproape întreaga majorare a sumelor datorate de stat, administrațiile locale au bătut pasul pe loc din 2015 și până în aprilie 2021 (circa 15,8 miliarde lei în ambele cazuri).

După valute, datoria publică s-a majorat în primele patru luni ale anului cu aproximativ zece miliarde de lei în valută națională și 17 miliarde lei în echivalent pe segmentul denominat în euro, în timp ce partea exprimată în dolari americani s-a majorat cu aproape un miliard de lei. Valoarea în alte valute a rămas aproape neglijabilă ca pondere și s-a diminuat de la 1,72 miliarde lei la 1,55 miliarde lei.


Astfel, în structură, obligațiile de plată în lei au depășit de puțin 47% din total, cele în euro s-au majorat spre 45% iar cele în USD au coborât sub 8%. În fine, repartizarea către creditorii interni și externi s-a menținut destul de echilibrată, cu 24,5% din PIB sau 258,85 miliarde lei la intern și 25,3% din PIB sau 267,85 miliarde lei la extern.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: