30 septembrie, 2019

Rata șomajului din Germania a înregistrat o ușoară scădere în septembrie, risipind doar parțial temerile cu privire la o eventuală intrare în recesiune tehnică a celei mai mari economii din zona euro, transmite Bloomberg.

Privite în detaliu, cifrele legate de piața forței de muncă din Germania indică o precauție a mediului privat, motivată de evoluția industriei și a exporturilor.

Numărul persoanelor fără loc de muncă a scăzut cu doar 10.000, la circa 2,276 milioane de cetățeni, prima scădere din ultimele cinci luni. Rata șomajului a scăzut astfel la 5%, un nou minim record.


Pe de altă parte, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut, ceea ce indică o precauție în rândul companiilor de a scoate pe piață noi joburi. Scăderea șomajului din septembrie s-a consemnat exclusiv în rândul celor care primesc ajutoare sociale de bază – o categorie care include șomerii de lungă durată și persoanele cu venituri foarte mici.

Cererile noi de ajutor de șomaj, un indicator mai relevant pentru evoluția economiei, au continuat să crească.

După șase ani de declin aproape continuu a ratei șomajului, piața muncii din cea mai mare economie a Europei este lovită de o scădere a exporturilor, pe fondul intensificării războiul comercial și a tensiunilor politice. Industria înregistrează deja scăderi, iar serviciile ar putea urma în situația în care consumul ar avea de suferit ca urmare a creșterii șomajului.

Rezultatele din septembrie sunt totuși încurajatoare, având în vedere că șomajul din zona euro a scăzut la cel mai redus nivel din ultimul deceniu.


Economia Germaniei a înregistrat o scădere de 0,1% din PIB în al doilea trimestru din 2019, iar Bundesbank se numără printre instituțiile care se așteaptă la o nouă scădere în trimestrul al treilea.

Guvernul de la Berlin, care și-a consolidat poziția politică prin excedentele bugetare din ultimii ani, a semnalat faptul că este dispus să ofere stimulente fiscale, dar nu ar exista încă motive pentru a acționa în acest fel.

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis înlesnirea politicii monetare în zona euro, pentru a sprijini creșterea economică fragilă. Președintele Mario Draghi a declarat că este momentul ca și politica fiscală să sprijine acest efort, în special în statele care au spațiu pentru a majora cheltuielile guvernamentale, cum este Germania.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: