vineri

29 martie, 2024

15 aprilie, 2021

Datele cu frecvență ridicată indică o revenire a activității economice luna trecută, în ciuda introducerii de noi restricții pentru combaterea răspândirii pandemiei de COVID-19, notează Financial Times. Nu toate cifrele denotă însă același optimism, în special cele din Germania.

Economia zonei euro devine tot mai rezilientă în fața restricțiilor, reiese din cifrele analizate de publicația citată. Gospodăriile și companiile par a se adapta cu mai mare ușurință măsurilor luate de autorități, datele oferind speranță că economia va evolua în 2021 peste nivelul de anul trecut.

Datele de mobilitate ale Google arată că deplasările la magazinele alimentare și la restaurante au crescut din ianuarie în majoritatea statelor zonei euro, indicând o relansare a activității luna trecută, în ciuda noilor restricții impuse în state precum Germania, Franța și Italia.


”În pofida prelungirii restricțiilor, datele cu frecvență ridicată indică deja că redresarea a început”, a declarat Bert Coljin, economist ING.

Datele sunt în linie cu indicatorii PMI (indicatorii managerilor de achiziții, n.r.) care au relevat o creștere recentă a optimismului consumatorilor și a mediului de afaceri. Cifrele ”ne fac să credem că declinul din T1 al PIB-ului ar putea fi mai modest decât așteptările inițiale“, este de părere Coljin.

Nu toate estimările sunt însă la fel de optimiste. Indicele ZEW al încrederii investitorilor în economia Germaniei a scăzut în mod neașteptat în aprilie, pentru prima dată după patru luni.

Prognoza de creștere a Germaniei, amendată în scădere

Mai mult, potrivit informațiilor Reuters, principalele institute de prognoză din Germania au revizuit joi în scădere estimarea privind redresarea celei mai mari economii a zonei euro. Astfel, noile prognoze indică un avans de 3,7% din PIB în acest an, cu un punct procentual mai puțin față de estimările anterioare, potrivit Bloomberg.


În același timp, activitatea economică din Franța ar urma să se situeze în această lună cu 7% sub nivelul de dinaintea pandemiei, o evoluție peste estimările anterioare, potrivit datelor băncii centrale. Creșterea numărului de angajați în telemuncă și îmbunătățirea regulilor privind distanțarea socială au ajutat multe companii să își continue activitatea în ciuda restricțiilor, în timp ce exportatorii s-au bucurat de o redresare a comerțului internațional, notează Banca Franței.

În vreme ce economiștii au actualizat în sus prognozele globale în ceea ce privește evoluția economiei în acest an, ei au ezitat în privința zonei euro, pe fondul întârzierilor campaniilor de vaccinare și ca urmare a reintroducerii unor restricții, din cauza creșterii numărului de cazuri.

Specialiștii susțin acum că datele cu frecvență ridicată indică faptul că economia a devenit mai rezilientă în fața acestor măsuri.

”Cred că a devenit evident în ultimele șase luni că economia zonei euro este mult mai rezilientă în fața lockdown-urilor și a altor măsuri similare decât era în urmă cu un an”, a comentat Jessica Hinds, specialist capital Economics.

În opinia sa, acest lucru se explică și prin faptul că restricțiile sunt mult mai țintite, dar și de faptul că afacerile și cetățenii s-au adaptat noilor realități.

Indicatorul săptămânal al OECD cu privire la evoluția activității economice, care agregă informații despre comportamentul legat de consum, piața forței de muncă, locuințe, comerț, activitatea industrială și optimismul general, descrie o imagine relativ stabilă în rândul economiilor europene mari în primul trimestru din 2021.

Alți indicatori, cum ar fi valoarea plăților cu cardul, retragerile de numerar și plățile online – agregat de ING, au revenit la nivelul pre-pandemice, indicând o revenire a consumului, în ciuda închiderii comerțului cu amănuntul a produselor neesențiale.

Ángel Talavera, de la Oxford Economics, a precizat că indicatorul său de recuperare a zonei euro, bazat pe date de înaltă frecvență, a arătat o tendință de creștere și ”sugerează o activitate consolidată în martie”. El se așteaptă ca economia zonei euro să sufere un mic declin în primul trimestru, dar să revină în al doilea trimestru.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: