Produsul Intern Brut a crescut în primul semestru cu 3,7% pe serie brută şi cu 3,8% pe serie ajustată sezonier, după ce în trimestrul al doilea a urcat cu 3,2% pe serie brută şi cu 3,7% pe serie ajustată faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Comparativ cu primul trimestru, PIB a avansat cu 0,1% în trimestrul doi.
Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2015, fiind revizuită faţă de varianta publicată în iulie, se arată într-un comunicat emis vineri de către Institutul Naţional de Statistică (INS).
Astfel, estimările pentru primul trimestru au fost revizuite de la 1,5% la 1,4% faţă de ultimul trimestru al anului trecut şi de la 4,1% la 3,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Datele pentru ultimul trimestru din 2014, comparativ cu trimestrul al treilea, au fost modificate de la 1% la 0,9%, iar pentru trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea de la 2,2% la 1,3%.
PIB din al doilea trimestru al anului trecut faţă de primul trimestru a fost revizuit de la -0,6% la +0,2%, iar pentru primul trimestru faţă de ultimul trimestru din 2013 indicii au fost modificaţi de la 0,1% la 0,2%.
INS precizează că seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial ca urmare a modificării modelelor adoptate, a numărului de regresori folosiţi, a modificării seriilor brute şi a numărului de observaţii disponibile.
Eurostat a dat publicităţii vineri şi datele economice furnizate de restul statelor europene.
Câteva exemple:
Finlanda– PIB a scăzut cu 0,4% în trimestrul doi faţă de primul trimestru. Cum în primul trimestru din 2015 economia a scăzut cu 0,1% faţă de ultimul trimestru din 2014, Finlanda se confruntă cu recesiunea
Germania– economia înregistrează o creştere de 0,4% faţă de trimestrul anterior, mai puţin decât previziunile de creştere unanim acceptate.
Franţa– economia a stagnat în perioada aprilie-iunie, ratând astfel previziunea optimistă de creştere de 0,2% acceptată de analişti. Situaţia pare complicată pe fondul scăderii consumului dar şi a reducerilor permanente de investiţii. Singura veste bună: exporturile Franţei au crescut cu 1,7%.
Grecia– economia a crescut cu 0,8% în trimestrul al II-lea al anului 2015, spre surprinderea analiştilor, care anticipau o scădere de 0,5%. Înainte de publicarea acestor cifre, analiştii prefigurau o contracţie anuală a economiei Greciei cuprinsă între 2,1% şi 2,3%.
Olanda– PIB al Olandei a înregistrat o creştere de 0,1% în ultimul trimestru, faţă de estimarea iniţială de creştere de 0,3%