Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economie al premierului Viorica Dăncilă și omul care a elaborat controversatele politici fiscale, a declarat, sâmbătă dimineața, că Ministerul Finanțelor Publice a cerut agenției de rating Standard & Poor’s să amâne perspectiva, din cauza neadoptării bugetului de stat.
„Cred că a fost un demers corect, tocmai pentru a lăsa o perioadă de două săptămâni, astfel încât să vedem dacă bugetul va fi aprobat, pentru că și acesta este un punct foarte important. Știți că, la ora actuală, România, din cauza președintelui Iohannis, nu are buget. Acesta este un punct vulnerabil, atunci când agențiile de rating evaluează situația unei țări. Pe de altă parte, pentru a se vedea care sunt perspectivele Ordonanței 114 și a altor măsuri fiscale”, a declarat Darius Vâlcov.
Potrivit analiștilor, însă și a surselor politice guvernamentale, Guvernul urma încă de vineri să ceară o amânare pentru a modifica OUG 114, așa-numita ordonanță împotriva lăcomiei – considerată măsura economică cu cel mai negativ impact.
Standard & Poor’s a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la “BBB minus/A-3”.
În privința perspectivei asociate, însă, S&P precizează că amână anunțul două săptămâni, la cererea Guvernului de la București.
România a solicitat apel la decizia S&P privind perspectiva ratingului, iar agenţia a acceptat această solicitare. “S&P Global Ratings a stabilit că s-au îndeplinit condițiile pentru formularea unui astfel de apel, fiind în conformitate cu politicile și procedurile sale. În consecință, ne vom abate de la calendarul nostru din 2019 pentru a rezolva apelul. Planificăm să rezolvăm apelul în două săptămâni”, se arată într-un comunicat al agenției.
Principalele observații ale S&P:
- Ratingurile României continuă să fie sprijinite de nivelul moderat al datoriei sale private externe şi publice şi perspectivele de creştere încă solide. În opinia S&P, eficacitatea instituţională a României rămâne slabă, totuşi, ceea ce constrânge ratingurile.
- Deşi România continuă să beneficieze de pe urma poziţiilor solide fiscale şi ale rezervei externe, agenţia crede că adâncirea semnificativă a deficitelor fiscale şi externe ar putea în timp afecta aceste buffere (rezerva financiară), iar economia României ar deveni mai vulnerabilă la încetinirea creşterii.