Guvernul pregătește un punct de vedere de susținere a legii dării în plată cu respectarea ”perspectivei sociale pe care această lege o poate avea în clarificarea unor chestiuni în relația dintre creditori și debitori”, a declarat miercuri, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al executivului.
Punctul de vedere va fi prezentat Camerei Deputaților în momentul în care vor reîncepe discuțiile pe proiectul de lege.
Executivul se așteaptă ca parlamentarii să clarifice următoarele chestiuni din lege :
- să definească clar cui se adresează legea, varianta vizată de guvern fiind ca această să se adreseze persoanelor aflate în dificultate, nu și persoanelor care vor să renunțe la credit prin darea imobilului în plată;
- definirea unor criterii care să justifice caracterul social al legii, fie că este vorba de gradul de îndatorare, de limită de creditare și sau de alte criterii;
- excluderea programului Prima Casă din lege;
- eliminarea caracterului retroactiv al legii, care ar putea duce la deschiderea unor procese internaționale.
”Guvernul susține ca legea dării în plată să își păstreze și chiar să își consolideze caracterul social care a stat la baza acestui proiect de lege și a fost exprimat ca atare în expunerea de motive atunci când proiectul de lege a apărut în dezbaterea Parlamentului. Este un punct la care Guvernul ține foarte mult. Acest caracter social poate fi un răspuns pentru multe dintre provocările la care legea nu răspunde în acest moment sau care creează dificultăți în interpretarea sau în efectele pe care le va avea această lege”, a explicat Suciu.
În ședința de guvern de miercuri au fost prezentate punctele de vedere ale mai multor ministere pe tema legii dării în plată. Ministerul Justiției a subliniat ”o serie întreagă de deficiențe procedurale, de exemplu că nu se cunosc beneficiarii acestei legi, nu se face o distincție clară între cei care nu pot și cei care nu vor să plătească”. Ministerul Finanțelor a prezentat la rândul său o serie de amendamente cu care va merge în comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților, amendamente care susțin ”caracterul social al legii, fie că vorbim de grad de îndatorare, de limită de creditare și așa mai departe”, a explicat Suciu.
De asemenea, Guvernul va susține excluderea programului Prima Casă, motivând că rata de neperformante în cazul acestor tipuri de credite este foarte scăzută, dar și că România riscă în caz contrar procese internaționale.
”Cei care au accesat programul Prima Casă nu par a fi cel puțin din interpretarea pe care o găsim noi și din datele pe care le avem grevați de probleme sociale. Rata de neperformanță a acestui program este extrem de mică și acesta este unul dintre criteriile după care ne putem da seama dacă expunerea pe creditarea respectivă este sau nu deficitară. Deci e extrem de mic, undeva la 0,04 din totalul programului. Asta înseamnă că nu întrevedem cazuri sociale acolo, iar evitarea acestei implicări a programului Prima Casă în program ar crea condițiile pentru ca bună parte din îngrijorările legate de procesele internaționale la care România ar putea fi parte dacă această lege trece în forma actuală să nu mai fie cazul să aibă loc. Dacă mergem pe această variantă, pierderile pe care statul român le-ar putea suporta pe retroactivitate și impactul major al proiectului sunt destul de substanțiale, pot fi substanțiale”, a declarat Dan Suciu.
Legea dării în plată a fost votată luni în unanimitate în Senat într-o formă similară celei amendate de inițiatori după retrimiterea sa în Parlament de către președintele Klaus Iohannis. Legea a fost adoptată cu 119 voturi ”pentru” și urmează să ajungă la Camera Deputaților, for decizional.
Senatorii au admis în plen un amendament respins în comisiile de specialitate, care prevedea instituirea unui plafon maxim de 150.000 de euro la valoarea creditului cu garanții mobiliare care să intre sub incidența legii. Cu toate acestea, liderul PSD Liviu Dragnea a precizat că amendamentul ar putea fi scos în Cameră deoarece ar exista un risc de neconstituționalitate în impunerea unui prag maxim a valorii cretitului.
Amendamentul privind excluderea programului ”Prima Casă” de sub incidența legii dării în plată a fost respins de senatori, atât în comisii cât și în plen.