luni

24 iunie, 2024

18 mai, 2012

România poate fi copleşită de ceea ce se întâmplă pe pieţele financiare. Grecia este într-un faliment organizat al economiei, care este ţinută pe perfuzii. Dacă statul elen iese din zona euro, grupuri bancare europene ar avea pierderi efective. Tratatele europene nu sunt ca Vechiul sau Noul Testament, ele pot fi modificate. Declaraţiile au fost făcute într-un interviu la RFI de profesorul Daniel Dăianu de la SNSPA.

În opinia lui Daniel Dăianu, „o ieşire a Greciei din zona euro ar însemna de fapt declararea unui faliment efectiv. Grecia este într-un faliment organizat al economiei, care este ţinută pe perfuzii. Declararea efectivă a falimentului ar însemna pentru grupuri bancare europene, pentru alte ţări membre ale Uniunii Europene consemnarea de pierderi efective. (…) Pierderile devenite efective ar scoate la iveală o deteriorare puternică a bilanţurilor”.

Riscul contagiunii

Profesorul Daniel Dăianu atrage atenţia că mai există un risc, dacă Grecia iese din zona euro: contagiunea. „Intervine un alt aspect, o accentuare a contagiunii, cu repercusiuni majore, întrucât Grecia este o parte mică a Uniunii Europene, a zonei euro, în timp ce dacă procesul de contaminare ia amploare, este foarte complicat de a-l stăvili, atunci când se pune problema unei ţări precum Spania. Nu mai vorbesc de Italia”, spune el.

Riscul precedentului


„Dincolo de contaminare, este crearea precedentului”, mai precizează Daniel Dăianu. „Părinţii fondatori ai zonei euro nu au vrut să gândească la posibilitatea unei ieşiri din zona euro, pentru că de aceea nici aranjamentele nu au fost potrivite şi pentru un asemenea scenariu. Ieşirea Greciei ar crea un precedent. Nu puţini se vor întreba ce se va întâmpla cu Portugalia”, afirmă analistul economic.

„Tratatele nu sunt ca Vechiul Testament”

Cum s-ar putea realiza o ieşire a Greciei din zona euro, din moment ce tratatele europene nu prevăd această posibilitate? Daniel Dăianu e de părere că „tratatele nu sunt precum Vechiul sau Noul Testament, care şi acelea pot fi interpretate. Tratatele nu sunt de nemişcat. (…) Tratatele nu sunt date pentru totdeauna. Viaţa bate un tratat! Finalmente, se modifică o legislaţie europeană, tocmai pentru a ţine cont de ceea ce te obligă realitatea să faci”.

+Ce riscă România

Cât despre România, ea ar putea fi „copleşită” de situaţia de pe pieţe, crede fostul ministru de Finanţe. „Finanţele publice ale României sunt într-o stare mult mai bună decât cu ani în urmă. (…) Dar România poate fi copleşită de ceea ce se întâmplă pe pieţele financiare, iar dacă nu va exista decizie, adică intervenţie decisivă pentru a preveni reîngheţarea pieţelor financiare, (…) dacă nu vor exista măsuri care să limiteze stricăciunile, fie că Grecia rămâne, fie că va ieşi din zona euro, ne putem aştepta chiar la mai rău decât observăm în momentul de faţă”, conchide profesorul Daniel Dăianu.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: