vineri

24 mai, 2024

24 aprilie, 2019

UPDATE: Daniel Barbu este urmărit penal în acest caz, anunță DNA, întrucât, în calitate de președinte AEP ar fi încercat să mușamalizeze neregulile privind cheltuirea subvențiilor primite de partide.

Comunicatul DNA:

În perioada 27 mai 2017 – 27 februarie 2019, în calitate de președinte al Autorității Electorale Permanente, suspectul nu ar fi urmărit, conform legii, destinația subvențiilor acordate formațiunilor politice, în sensul în care:

  • nu ar fi dispus, potrivit Legii finanțării activității partidelor politice (art. 44 din Legea nr. 334/2006 republicată), verificări anuale pentru fiecare partid, privind respectarea prevederilor legale referitoare la venituri (inclusiv cele provenite din fonduri publice, subvenții) și cheltuieli
  • ar fi stopat unele controale aflate în curs. 

Concret, printr-o adresă din data de 22.01.2019, ca urmare a unei scrisori adresate Autorității Electorale Permanente de către trezorierul unui partid (mircea Drăghici – n. red.), în calitate de președinte al AEP, suspectul ar fi dispus în mod discreționar, oprirea controalelor inițiate prin ordine de serviciu de către directorul structurii competente, controale ce vizau respectiva formațiune politică.

În dispozițiile Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale nu există nicio prevedere legală care să permită oprirea unui control dispus de directorul structurii competente din cadrul AEP.

Deși a luat cunoștință prin angajații AEP de ”unele nereguli cu referire la utilizarea subvențiilor ”, nu a fost de acord cu solicitarea unuia dintre angajați săi de a se relua controalele suspendate din dispoziția sa, preferând să își dea demisia în data de 27.02.2019 din funcția de președinte al AEP.

***


Știrea inițială:

Daniel Barbu, candidat ALDE la europarlamentare, a fost audiat miercuri, la DNA, în dosarul trezorierului PSD, Mircea Drăghici.

Cel din urmă este acuzat că s-a folosit de banii partidului (cea mai mare parte a acestora sunt bani publici, subvenții de la stat) pentru a cumpăra un apartament de lux (în valoare de 380.000 euro) și un autoturism de lux (325.000 lei).

Faptele s-au întâmplat în perioada în care Daniel Barbu era președinte la AEP, instituția care, printre altele, controlează modul în care folosesc partidele sumele provenite de la bugetul de stat.

Anul trecut, bugetul total acordat partidelor a fost de 170,59 milioane lei, din care PSD a primit 97 de milioane de lei. Următoarea formațiune care a beneficiat de subvenții a fost PNL, cu 44,44 milioane lei.

Daniel Barbu, care a demisionat de la AEP pentru a candida la alegerile penrtu Parlamentul European, a declarat la ieșirea de la DNA că „fiecare partid poate chetui banii după cum dorește, potrivit normelor legale”.

De asemenea, el susține că nu intra în atribuțiile sale să facă un control referitor la acest subiect, cât timp AEP are un departament specializat pentru astfel de verificări. „ Eu n-am fost acolo ca să văd documentele. Am văzut că domnul Drăghici spune că sunt legale, alții că sunt ilegale.”

Declarația fostului ministru al Culturii Daniel Barbu seamănă celei oferite acum câteva zile de Codrin Ștefănescu, secretarul general al PSD.

”Dosarul este unul politic, iar investigarea modului în care formațiunile politicesc își cheltuiesc banii este contrar principiilor democratice”, a explicat liderul social-democrat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: