Ministrul Finanțelor din Danemaraca, Karsten Lauritzen, a anunțat că țara sa a aplătit aproximativ un milion de lire sterline unei surse anonime care a oferit date pentru identificarea a 600 de danezi ce ar fi păcălit Fiscul cu ajutorul firmei Mossack Fonseka, aflată în centrul scandalului Panama Papers.
Potrivit ministrului, sursa respectivă a contactat guvernul danez în această vară.
Autorităților daneze li s-a oferit mai întâi o mostră a informațiilor deținute, iar după ce s-a stabilit că aceste prime date erau adevărate, guvernanții au început negocierile pentru obținerea acordului partidelor parlamentare.
Lauritzen a explicat că nu cunoaște identitatea sursei, iar guvernul a comunicat cu acesta prin inetrmediul unor caale criptate, după ce a fost pus în legătură cu respectiva sursă prin inetrmediul autorităților din alt stat.
“Sunt informații folositoare. Datorăm acest lucru tuturor contribuabililor danezi care-și plătesc conștiincios taxele”, a spus Lauritzen, citat de The Guardian.
Baza de date conține “informații relevante și valide despre câteva sute de contribuabili danezi”, a mai adăugat ministrul.
Nu este prima dată când fiscul din țări occidentale cumpără date despre evazioniști care-și ascund averile în paradisuri financiare. În 2014, Germania a plătit un milion de euro pentru niște fișiere mult mai modeste decât cele din scandalul Mossack Fonseca.
După apariția dezvăluirilor Panama Papers, autoritățile unor state de pe întreg mapamondul le-au cerut jurnaliștilor implicați respectiva bază de date, dar au fost refuzate.
În aprilie, Consorțiul Internațional de Jurnaliști de Investigație (ICIJ) a făcut dezvăluiri în legătură cu presupuse fraude financiare de proporţii, după ce a intrat în posesia a circa 11,5 milioane de documente provenind de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca.
Sunt informații despre 200.000 de companii, fonduri sau fundații aflate în 21 de jurisdicții financiare speciale, inclusiv din SUA sau Hong Kong. Datele au fost obținute de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca, care a deschis offshore-uri pentru varii entități, ajutându-le să scape de plata taxelor.
Premierul islandez şi un ministru spaniol au demisionat în urma dezvăluirilor, iar autorităţile din mai multe state au deschis anchete.