marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 iulie, 2014

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins vineri cererea lui Dan Voiculescu de strămutare a procesului privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Prin urmare, sentinţa în dosarul în care Dan Voiculescu este judecat pentru spălare de bani va fi dată de completul de la CAB format de Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea.

Gheorghiţă Mateuţ a argumentat în faţa instanţei că există suspiciunea ca imparţialitatea judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti (CAB) să fie înfrântă de „presiunea mediatică fără precedent” care se face în acest caz, potrivit MEDIAFAX.

Avocatul a precizat că nu pune sub semnul întrebării imparţialitatea celor doi judecători de la CAB, ci doar ia în calcul posibilitatea ca aceștia să-şi modifice opiniile pe parcursul judecării, din cauza acestei presiuni.


Gheorghiță Mateuţ a depus, înainte de începerea dezbaterilor din acest dosar, aproximativ 300 de pagini cu articole de presă referitoare la judecata din dosarul ICA, relatează MEDIAFAX.

La ieşirea de la ICCJ, Dan Voiculescu a declarat că motivele solicitării de strămutare sunt legate de complet, nu de CAB, ceea ce contrazice propriile afirmaţii ale omului de afaceri, făcute după audierea de la ultimul termen.

La ieşirea de la CAB, după două ore de audiere, Dan Voiculescu declara: “Toate întrebările au fost absolut corecte, fără niciun fel de tendinţă, fără niciun fel de încercare de a mă încurca”.

Întrebat de ce avocaţii au mai cerut, în aceste condiţii, revocarea completului de judecată, el a explicat că aceştia au avut probabil motive juridice, procedurale, care i-au determinat să solicite acest lucru, dar el nu le cunoaşte.


Procesul ICA este primul în care au intrat Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea de când au fost promovaţi la Curtea de Apel Bucureşti.

Ei au luat locul judecătorilor Stan Mustață – arestat la sfârșitul lunii mai, pentru fapte de corupție, şi Florică Duță – pensionat de la 1 iulie.

Următorul termen în dosarul ICA – 4 august

Pe 4 august, când a fost fixat următorul termen în procesul ICA, este posibil să se rămână în pronunţare şi chiar să se dea o decizie în dosarul trimis de către DNA în instanţă în anul 2008.

Vor fi audiaţi ultimii doi inculpaţi, se vor discuta noile excepţii ridicate de avocaţi, concluziile apărării, şi se va acorda ultimul cuvânt inculpaţilor care doresc acest lucru.

După care urmează sentinţa.

Dacă cererea de strămutare nu s-ar fi discutat înainte de 4 august, nu se ştie dacă judecătorii CAB ar fi riscat să pronunţe în dosar, deoarece admiterea ulterioară a strămutării ar fi desfiinţat decizia.

Joi, 10 iulie, magistraţii au decis menţinerea controlului judiciar impus în dosarul de şantaj în care a fost pus sub urmărire penală Dan Voiculescu, astfel încât acesta nu are voie să părăsească ţara.

Acuzațiile

Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare, pe 26 septembrie 2013, pentru spălare de bani. Pentru acuzaţia de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, instanţa a constatat împlinirea termenului de prescripţie specială.

Prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro, potrivit calculeleor DNA, sumă confirmată de prima instanţă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare.

Au mai fost condamnaţi, la cinci ani de închisoare cu executare – Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: