miercuri

24 aprilie, 2024

24 mai, 2017

România are unul dintre cel mai inalt nivel de fiscalitate specifică în sectorul de exploatare a resurselor de petrol şi gaze (upstream), în vreme ce în cele mai multe ţări din Uniunea Europeană aceasta a scăzut, potrivit lui Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice la Deloitte România.

Nivelul efectiv de impozitare specifică în România a crescut de la 15% în 2014, la 16,9% în 2015 şi 17,5% în 2015, în vreme ce media europeană a scăzut de la 10% în 2014 la 7,9% în 2015.

Impozitarea specifică include redevențele, cota suplimentară de impozit pe profit, alte impozite specifice (impozit pe venituri suplimentare inclusiv după liberalizarea pieţei şi taxa pe construcţiile speciale).


„Nevoia de investiții în domeniul onshore din România este de un miliard de euro anual, iar în offshore şi mai mult, dar ca aceşti bani să vină este nevoie de ca modul de taxare să fie flexibil şi predictibil. În programul de guvernare se vorbeşte de o fiscalitate clară și predictibilă, optimă pentru parteneriatele de investiții, ceea ce nu avem de patru ani încoace”, a declarat Dan Bădin, în conferința pe teme energetice organizată de Cursdeguvernare.ro.

Impozitul pe construcții speciale a fost, totuși, eliminat de la 1 ianuarie 2017, „dar impozitul asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor s-a menținu și se discută creșterea și permanentizarea acestuia, pe culoarele Parlamentului”, a adăugat expertul Deloitte.

Nevoia de stabilitate și predictibilitate este cu atât mai mare cu cât în domeniul upstream presupune un cliclu lung, de zeci de ani, de la identificarea resurselor până la epuizarea lor.


Caracteristicile unui regimului fiscal optim pentru domeniul upstrem, sunt următoarele potrivit sursei citate:

  • stabil și predictibil – datorită ciclului lung al investițiilor,
  • flexibil, prin impozite care se adaptează la venituri și / sau profituri fluctuante,
  • încurajează investițiile (de exemplu prin facilități fiscale).

Conferința „Cu strategia pe masă: România în ecuația energetică europeană și impactul asupra industriei. Politicile adecvate” a fost organizată de publicația Cursdeguvernare.ro, în parteneriat cu Asociația Română a Companiilor de Exploatare și Producție Petrolieră – ROPEPCA, cu România Durabilă și cu academia de studii economice București.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: