marți

26 martie, 2024

8 martie, 2016

Prime Minister of Romania visits NATORomânia va lua inițiativa întăririi cooperării cu partenerii NATO din regiune- Bulgaria și Turcia- l-a anunțat marți premierul Dacian Cioloș pe secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

„România dorește o prezență activă a NATO. România va lua inițiativa pentru a întări cooperarea cu țările partenere și vecine, Bulgaria și Turcia, și ca această cooperare să se dezvolte în una internațională, la care să participe, prin rotație, și alte forțe NATO”,  a afirmat premierul Cioloș, în cadrul unei conferințe de presă comună cu secretarul general NATO.

„România poate conta pe NATO”, a fost mesajul secretarului general Jens Stoltenberg.


”Avem de-a face cu cele mai mari provocări de securitate din această generație. Toate țările membre își sporesc capacitatea de reacție a trupelor și ne consolidăm prezența în partea estică a Alianței”, a afirmat Jens Stoltenberg, care a recomandat României să majoreze cheltuielile bugetare pentru apărare.

Oficialul NATO a subliniat că Occidentul nu caută „un conflict cu Rusia”, ci lucrează pentru a restaura predictibilitatea relațiilor cu Moscova.

Și premierul Cioloș a spus că România „își dorește o cooperare cu Rusia” , însă a precizat că țara noastră așteaptă de la summit-ul de la Varșovia „o întărire a prezenței NATO pe flancul estic, nord-estic și sudic”.

Ideea unei cooperări militare între România, Bulgaria și Turcia a fost lansată, luna trecută, de ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.


”Militarizarea Mării Negre prezintă o problemă specială pentru NATO. Statele Unite, împreună cu majoritatea forțelor navale ale NATO, se află sub restricții impuse prin Convenția de la Montreux în privința capacităților navale pe care le pot disloca în Marea Neagră.

Vom continua rotația navelor militare americane în Marea Neagră, dar acestea nu vor atinge un nivel care să poata rivaliza cu prezența navală rusă în Marea Neagră. În timp ce vom continua să furnizăm capacități credibile de descurajare celor trei aliați NATO de la Marea Neagră, va depinde de aceste națiuni să conlucreze și mai strâns pentru a întări securitatea lor comună, mai ales în domeniul capacităților navale. Există multe lucruri pe care aceste trei state le pot face și ar trebui să le facă pentru a întări capacitățile militare ale NATO în Marea Neagră și în regiunea Mării Negre. Primul pas ar fi să aibă întâlniri frecvente la nivel înalt și la nivel de lucru pentru a discuta contextul de securitate, capacitățile lor și cum pot lucra împreună. Statele Unite sunt bucuroase să joace un rol de sprijin în această privință.”, spunea, la Cluj, pe 26 februarie, ambasadorul Klemm.

Premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit, marți, în a doua zi a vizitei oficiale la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cei doi oficiali urmând să discute aspecte legate „de securitate regională”.

După întrevederea de la sediul NATO, premierul Cioloș se va întâlni cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, iar în cursul serii șeful Guvernului va discuta, la Ambasada României din Bruxelles, cu reprezentanții comunității românești din Belgia.

Miercuri, premierul Cioloș se va afla la Haga, în Olanda. În programul oficial figurează un dejun de lucru cu premierul olandez Mark Rutte, o Întâlnire cu președinții celor două camere legislative ale Parlamentului Regatului Țărilor de Jos, o întâlnire cu membrii Comisiilor de afaceri europene ai celor două camere ale Parlamentului.

În cursul după-amiezii, premierul Cioloș are fixată o întâlnire cu reprezentanții comunității românești din Olanda.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: