vineri

29 martie, 2024

10 noiembrie, 2015

Ciolos 2Prima, şi cea mai simplă, etapă în instalarea unui nou guvern s-a încheiat: Dacian Cioloș, fostul comisar european pe agricultură a fost desemnat marți de preşedintele Klaus Iohannis să formeze noul cabinet. Urmează adevărata negociere, care să asigure voturile necesare în Parlament pentru investitură.

Teoretic, Klaus Iohannis are astăzi de partea sa suficienţi parlamentari, în interiorul PNL vehiculându-se ideea organizării votului de încredere pe 16 noiembrie, pentru a marca, simbolic, un an de la alegerea în funcţie a preşedintelui.

Potrivit unor surse bine informate din zona negocierilor, Dacian Ciloș va avea la începutul săptămânii viitoare definitivată echipa cu care va merge în fața Parlamentului.

Anunţul preşedintelui


La finalul consultărilor am ajuns la câteva concluzii importante. În această etapă, pentru a rezolva problema guvernării este nevoie de un premier independent. Este nevoie de un tehnocrat, de o persoană curată, care să nu fi fost implicată în niciun scandal, o persoană integră. Este nevoie să fie promovaţi miniştrii performanţi, care au dovedit performanţă şi asupra cărora nu planează niciun dubiu. Este nevoie de partide fără corupţi.

Avem nevoie de alegeri corecte. Avem nevoie de întărirea statului de drept. Pentru partide, asta însemnă că atunci când procurorii cer să primească încuvinţare în Parlament pentru anchetarea celor suspectaţi de acte de corupţie.

Este nevoie de oameni noi, fără de care este greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Asta nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece, cei vechi, dar buni, trebuie să rămână.

Este nevoie ca orice guvern vom avea să fie sprijinit de Parlament. Am întrunit o largă majoritate pe aceste teme în discuţiile politice.


Partidele au înţeles care este miza şi că trebuie găsită o soluţie comună. Am convingerea că un guvern tehnocrat este soluţia corectă. Având în vedere toate aceste principii, îl desemnez pentru funcţia de prim-ministru al ţării pe Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş: ”Vreau să deschid guvernul spre societate”. Scurt CV

Preşedintele Iohannis l-a prezentat presei pe premierul desemnat, şi l-a invitat să facă o scurtă declaraţie.

„Voi face tot ce îmi stă în putinţă să mă ridic la înălţimea aşteptărilor. Acest guvern va avea înţelepciunea să lucreze împreună cu Parlamentul. Sunt conştient că 1 an este o perioadă lungă, dar în acelaşi timp scurtă. Nu ne putem limita strict la decizii administrative, dar este puţin pentru reformele cerute de societate. Vreau să deschid guvernul către societate pentru a progresa. În perioada următoare vreau să îmi canalizez energiile către constituirea unei echipe performante. Imediat ce echipa va fi formată vom putea discuta în detaliu programul. Oricum, pentru mine lucrul în echipă este esenţial”, a fost anunţul premierului desemnat.

Dacian Cioloş este inginer agronom. El a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994) și a obținut diploma de inginer horticultor.

Ulterior, a urmat studii de agronomie aprofundată, specializarea „Sisteme de producție și Dezvoltare rurală” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) și un master științific (DEA) în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997).

Între 2002 si 2003, a lucrat pentru Delegația Comisiei Europene în Romania, pregătind implementarea SAPARD în România.

A fost ministru al Agriculturii din octombrie 2007 până în decembrie 2008 în guvernul Tariceanu, fără a fi membru al niciunui partid. 

Dacian Cioloş a devenit Comisar european pentru Agricultură în 2009. La momentul nominalizării sale, Jose Manuel Barroso afirma: „Sunt extrem de fericit că l-am desemnat pe domnul Cioloş la portofoliul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Este de departe cel mai competent nume dintre toate cele pe care le-am primit pentru acest portofoliu”.

După terminarea mandatului european, la 1 iulie 2015, Cioloş  a fost numit consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

De ce se opun PSD şi ALDE unui guvern de tehnocraţi

De remarcat să procesul de formare a noului guvern iese din cutumele post-decembriste: nici preşedintele nu s-a interesat de existenţa unei majorităţi care să propună formula de guvernare, nici partidele nu au comunicat explicit preşedintelui existenţa acestei majorităţi. Cele două runde de discuţii, care s-au axat exclusiv pe principii, au semănat cu unele pentru formarea unui guvern de uniune naţională.

La unison, sub presiunea străzii, partidele parlamentare sunt de acord cu instalarea unui tehnocrat în fruntea Palatului Victoria. Nuanţele apar când vine vorba ca întreg guvernul să fie alcătuit din tehnocraţi.

Cum „tehnocratul” pare azi incompatibil cu carnetul de partid, opoziţia apare în special din partea majorităţii fostului arc guvernamental- PSD şi ALDE. Pentru aceste două partide, acceptarea unui guvern de tehnocraţi este echivalentă cu decuplarea voluntară de la resursele financiare guvernamentale.

Urmează cele mai dure negocieri, în care partidele vor insista pentru menţinerea controlului politic asupra ministerelor, sau măcar a departamentelor, instituţiilor publice centrale sau deconcentrate.

În căutarea unei majorităţi a preşedintelui

Pe ce voturi se poate baza azi preşedintele Klaus Iohannis, implicit Dacian Cioloş, se poate deduce din declaraţiile făcute de partide la ieşirea de la consultări.

Cel mai important semnal a fost dat marţi de UNPR, care practic a ieşit din coaliţia cu PSD şi ALDE după asigurările oferite preşedintelui de Gabriel Oprea, care a repetat că va sprijini orice soluţie a preşedintelui.

Asta înseamnă, teoretic, că cei 43 de deputaţi şi 21 de senatori UNPR trec în tabăra preşedintelui.

Tot de partea unui guvern tehnocrat se plasează şi cei 17 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară.

UDMR, cu cele 25 de voturi din parlament, va negocia votul pentru guvernul Cioloş, cu perspective reale de reuşită.

Neconvocaţi la consultările oficiale de la Cotroceni, dar curtaţi cu insistenţă de PNL, parlamentarii PMP, cei ai grupului reprezentat de Daniel Fenechiu (fost PP-DD) şi neafiliaţii- în total 32 de voturi- sunt aşteptaţi de partea noii majorităţi în curs de formare.

Grosul voturilor de investitură ar urma să fie asigurat de PNL (117 deputaţi şi 59 de senatori), chiar dacă nici această formaţiune nu este fericită cu un guvern lipsit de componenta politică.

De cealaltă parte a baricadei se află azi PSD şi ALDE, cu un total de 233 de voturi, insuficiente pentru respingerea guvernului.

Socoteala de mai sus este însă una pur teoretică din următoarele motive:

  • În primul rând, PSD şi ALDE au declanşat de 2 zile, de la primele semne de „ezitare” ale UNPR, o insistentă campanie de racolare a parlamentarilor lui Gabriel Oprea.
  • În al doilea rând, noua majoritate ar trebui să dea dovadă de o nemaiîntâlnită capacitate de organizare, pentru a asigura în ziua votului de investitură prezenţa în Parlament a celor 276 de oameni care să trimită echipa lui Dacian Cioloş la Palatul Victoria.

Termeni constituţionali, termeni simbolici

Potrivit prevederilor constituţionale, premierul desemnat va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Dacian Cioloş ar trebui deci să formuleze solicitarea oficială pe data de 19 noiembrie, însă aceasta ar putea fi adresată Parlamentului câteva zile mai devreme, eventual pentru a marca, simbolic, un an de la alegerea lui Klaus Iohannis în fruntea statului român.

Programul şi lista noului guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Daca este vorba de un guvern de tehnocrati, alegerea cea mai buna era Liviu VOINEA.Cum Presedintele este si el politician, era firesc sa o dea in bara cu nominalizarea.Sper totusi ca D.C. sa fie respins in parlament si d-l Voinea sa fie alegerea urmatoare a d-lui Johaniss…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Daca este vorba de un guvern de tehnocrati, alegerea cea mai buna era Liviu VOINEA.Cum Presedintele este si el politician, era firesc sa o dea in bara cu nominalizarea.Sper totusi ca D.C. sa fie respins in parlament si d-l Voinea sa fie alegerea urmatoare a d-lui Johaniss…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: