sâmbătă

20 aprilie, 2024

28 octombrie, 2016

dacian-ciolosDacian Cioloș anunță că va rămâne în România indiferent dacă va fi desemnat sau nu premier după alegerile din decembrie

Premierul Dacian Cioloş a venit joi seară la Realitatea TV, acolo unde a vorbit despre guvernarea sa, despre legile controversate emise de Parlament și despre planurile sale de viitor. Cioloș a refuzat să califice rezultatele guvernului pe care îl conduce și a explicat: ”mulţumiţi sunt doar leneşii şi ipocriții”.

Principalele mesaje transmise de premier, în cele ce urmează:

Despre guvernare


”Nu mi-aş da notă. Dar nu sunt mulţumit în sensul că am fi putut face probabil mai multe lucruri. Am învăţat multe lucruri pe parcurs, însă cred că am mişcat, pe de altă parte, multe lucruri. Dar nu ştiu, cred că mulţumiţi sunt doar leneşii şi ipocriţii, dacă e să fiu cinstit. Eu cel puţin nu sunt mulţumit în sensul că tot timpul mă aştept să învăţ din experienţa trecutului şi să fac lucrurile mai bune”, spune Dacian Cioloş.

În ceea ce privește numărul mare de miniștri care au părăsit Guvernul pe parcursul acestui an, Cioloș a spus că a fost „un an special” și „un guvern aparte”.

„Numărul poate să fie foarte mare pentru un an de guvernare. Trebuie să recunoaștem lucrul acesta. A fost un an special pentru că a fost un guvern aparte. (…) Nu am avut o rezervă de cadre sau o rezervă de resurse umane. Am luat oameni care am crezut eu că pot să fie adaptați la o astfel de responsabilitate. Unii s-au adaptat mai bine, alții mai puțin bine”, a spus premierul.

El a precizat că nu poate nominaliza miniştrii care l-au dezamăgit, afirmând că şi alţii, probabil, au avut aşteptări mai mari chiar în ceea ce îl priveşte.

Despre legea de eliminare a 102 taxe


Premierul Dacian Cioloș a afirmat joi seară:

„Analizăm dacă avem argumente ca să atacăm legea la Curtea Constituțională. Aici, sincer să fiu, cred că avem mai puține argumente pentru atac vizavi de neconstituționalitate. Pentru că e într-adevăr un impact bugetar, dar această lege ar urma să intre în vigoare anul viitor, iar pentru anul viitor bugetul încă nu este aprobat. (…) Sunt unele care puteau fi scoase, sau puteau fi reduse, dar eu cred că se putea lucra aici cu mai multă grijă, luate în analiză caz cu caz, văzut care este impactul, și nu pe repede înainte”.

El a spus că l-a avertizat pe Liviu Dragnea că există riscul de blocaj al unor instituții și că nu a mai avut când să discute cu cei din PNL care au votat această lege. „A fost clar că obiectivul este să se meargă pe repede înainte pentru că s-a trecut foarte repede și de Senat și de Camera Deputaților”, este concluzia lui Dacian Cioloș.

„Noi am încercat într-un timp foarte scurt să facem o analiză cât de cât consistentă și să venim cu un punct de vedere cât de cât consistent să atragem atenția asupra acestor riscuri, dar probabil că ambițiile electorale sunt mai mari. (…) Am avut o discuție cu domnul Dragnea în care i-am explicat punctul nostru de vedere și i-am explicat, chiar cum am spus, riscurile de blocaj legislativ pentru anumite instituții, sau altfel spus nevoia de a modifica anumite legi, unele, cum e cazul Televiziunii, chiar în perioada imediat următoare, dacă nu vrem să ajungem la 1 ianuarie cu Televiziunea și cu Radioul în blocaj”, a mai susținut premierul.

Despre finanțarea Radio și TVR

Referitor la finanțarea Radioului și Televiziunii publice exclusiv de la buget, Dacian Cioloș afirmă că este treaba Parlamentului să stabilească acest lucru.

„Nu vorbesc de oportunitate aici, oportunitatea este decisă de Parlament, sunt instituții care sunt în subordinea sau în coordonarea Parlamentului, deci nu vorbesc de oportunitate, dacă trebuie sau nu finanțate sută la sută de la bugetul de stat. Ce spun eu este că legea aceasta a eliminării taxelor, inclusiv pentru Televiziune și Radio, este în contradicție cu legea de funcționare a Televiziunii și Radioului. Deci, în paralel, o propunere coerentă și responsabilă de modificare legislativă de eliminare a taxelor ar fi presupus și o modificare a legii Televiziunii și Radioului în paralel, pentru a nu crea acest blocaj legislativ pentru cele două instituții”.

Despre situația TAROM

”Nu va decide acest guvern dacă TAROM se va privatiza sau nu. Guvernul viitor va decide asta. TAROM este o companie care face încă datorii, nu la fel de multe ca înainte, dar face datorii… TAROM are nevoie, în primul rând, să crească performanța. Indiferent că rămâne companie de stat sau este restructurată, trebuie să își îmbunătățească managementul.”

Despre legea de conversie a creditelor

Premierul Dacian Cioloș a spus joi că a trimis legea conversiei creditelor la Curtea Constituțională pentru a se stabili de la bun început dacă legea are sau nu probleme de constituționalitate, astfel încât să nu aibă de suferit beneficiarii legii.

„Dacă legea intra în vigoare, după două luni era contestată (…) și CCR ar fi acceptat contestația, cei care beneficiau de această lege erau într-o situație și mai dificilă. Am preferat să trimit eu la Curtea Constituțională, înainte ca ea să intre în vigoare, dacă are sau nu probleme de constituționalitate. Dacă nu are, ea va intra în vigoare și atunci nu mai există riscul să fie atacată la CCR. Dacă are probleme constituționale, eu mi-am luat angajamentul că vom veni cu propuneri de modificare și de adaptare a legii pentru a corecta acele probleme constituționale și ea va intra în vigoare curată”.

Despre alegeri

Premierul Dacian Cioloș a declarat joi seară: „Mi-aș dori ca românii să voteze partidele care promovează acele valori pe care eu le-am prezentat public. (…) Deocamdată, din ceea ce am văzut, PNL și USR și-au asumat acele valori”.

Dacian Cioloș a repetat la Realitatea TV că nu se vede în fruntea unui guvern format din PNL și PSD.

Întrebat dacă se va înscrie într-un partid politic, Cioloș a spus: „N-am luat o decizie încă în acest sens. (…) Nu mă văd în PSD, am spus deja, din diferite motive”.

Despre campanie

Premierul a precizat că le-a cerut PNL și USR să nu folosească imaginea sa în campanie.

„I-am rugat să nu folosească imaginea mea, i-am rugat pe amândoi, și unii și alții (PNL si USR — n.r.), tocmai pentru că am spus că nu vreau să dau mesaje ambigue oamenilor cărora le-am zis că nu voi participa la campania electorală. Nu pentru că nu aș vrea să susțin anumite idei sau valori, ci pentru mi-am luat un angajament”.

Despre o eventuală candidatură la Președinție

Întrebat dacă a luat în calcul să candideze la președinția României, în condițiile în care Platforma România 100 e considerată de unii analiști mai potrivită pentru o campanie prezidențială, Cioloș a replicat: „Nu. Nu m-am gândit. Eu nu m-am gândit la o asftel de candidatură, nu am de ce în momentul de față. Cred că domnul Iohannis e un președinte foarte bun”.

Despre planurile de viitor

Dacian Cioloș a susținut că va rămâne în România indiferent dacă va fi desemnat sau nu premier, atât pentru proiectele pe care le are, dar și la dorința soției sale.

„Nu știu de ce n-aș rămâne în România. (…) Normal, sunt român, sunt de aici. Nu, nu am alt proiect. Am intenția ca, cel puțin în următorii ani, să rămân aici și datorită proiectelor mele, dar și pentru că acum, haideți să vă fac o confidență, soția mea a spus că s-a cam saturat de Bruxelles și de străinătate și că ar fi bine să ne așezăm puțin. Să ne reașezăm”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: