joi

18 aprilie, 2024

22 decembrie, 2020

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu (foto), a dispus verificarea modului în care Dosarul Fermei Băneasa a fost repartizat corect, aleatoriu, completului ce a pronunțat hotărârea definitivă, anunță un comunicat al instituției.

Anunțul Corinei Corbu vine după ce unii condamnați din dosar, dar și colegii avocatului Robert Roșu, condamnat la cinci ani de închisoare, au acuzat faptul că nu s-ar fi ținut cont de principiul repartizării aleatorii a dosarului.

În acest caz, șapte persoane au fost condamnate, cu pedepse mai mari decât în prima instanță, pentru restituirea ilegală a Fermei Băneasa și a unui perimetru de 46 de hectare din Pădurea Snagov, către Paul Lambrino, care și-a schimbat numele în Paul al României.al României


Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat pe 17 decembrie verdictul final în dosar: omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la șapte ani de închisoare, israelienii Benjamin Steinmetz și Tal Silberstein au primit câte cinci ani de închisoare, iar Prințul Paul – trei ani și patru luni. De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, iar avocatul Robert Roșu – la 5 ani de închisoare. Lucian Mateescu a primit o condamnare de 3 ani cu suspendare.

Completul de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție a fost format din magistrații Florentina Dragomir (președinte), Ioana Ilie și Ionuț Matei.

Uniunea Barourilor din România acuză că avocatul Robert Roșu a fost condamnat abuz, pentru că instanța a considerat că “acte de exercitare legală a asistării si reprezentării clientului” au fost apreciate ca infracțiuni.

Comunicatul președintel ICCJ:


Având în vedere aspectele vehiculate în spațiul public, privind modalitatea de repartizare aleatorie a dosarului penal nr.345/64/2016, precum și, în general, referitor la respectarea dispozițiilor legale și regulamentare privind repartizarea aleatorie a cauzelor la nivelul instanței supreme, în scopul cercetării cu celeritate a tuturor chestiunilor astfel invocate, pentru asigurarea încrederii publicului în Înalta Curte de Casație și Justiție și pentru apărarea prestigiului acesteia, prin ordinele de serviciu emise la data de 21.12.2020, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a dispus verificări cu următorul obiect:

  • În prima fază, derulată în perioada 28-30.12.2020, se va verifica respectarea dispozițiilor legale și regulamentare privind repartizarea aleatorie a dosarului penal nr.345/64/2016.
  • În a doua fază, derulată în perioada 04-18 ianuarie 2020, se vor efectua verificări cu același obiect la nivelul tuturor secțiilor și formațiunilor de judecată ale Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Totodată, în ceea ce privește dosarele penale va fi verificată respectarea termenelor privind transmiterea/primirea dosarelor la/de la parchet pentru motivarea căilor de atac.

Verificările vor fi efectuate de către vicepreședinții Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu sprijinul logistic și tehnic al prim-magistratului asistent al instanței supreme și al compartimentului IT. Rezultatele ambelor verificări vor fi făcute publice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: