miercuri

24 aprilie, 2024

19 august, 2020

Tinerii adulți din Italia nu mai au automat dreptul să primească bani din partea părinților, chiar dacă nu sunt independenți din punct de vedere financiar. Decizia a fost pronunțată de Curtea Supremă a Italiei într-un proces intentat de părinților săi de un profesor de muzică angajat part-time.

Acesta considera că părinții sunt obligați să-l ajute financiar în continuare, întrucât veniturile de 20.000 de euro anual nu-i permiteau să se întrețină singur.

Procesul a durat cinci ani, iar la final, judecătoarea Maria Cristina Giancola, care a prezidat completul ce a respins apelul tânărului, a arătat în motivarea deciziei că tinerii adulți trebuie să „își reducă ambițiile de adolescenți” și să găsească o modalitate de a se susține financiar.


În primă instanță, un judecător din Toscana hotărâse că reclamantul are dreptul la o indemnizație lunară de 300 de euro de la părinții săi, potrivit Digi24.

Copiii cu dizabilități beneficiză justificat de o protecție specială în sistemul judiciar italian, dar sprijinul financiar al părinților „nu poate continua la nesfârșit” dacă nu este vorba despre astfel de cazuri, a explicat judecătoarea Giancola.

Ea a mai spus că dificultățile în a găsi un loc de muncă pe măsura așteptărilor profesionale nu reprezintă o scuză: „Copilul (adult) trebuie să caute în mod activ un loc de muncă pentru a-și asigura un trai independent”.

Italia – 64,3% din tinerii de până la 34 de ani locuiesc împreună cu părinții

Potrivit unui studiu din 2019 realizat de Institutul Național de Statistică din Italia (Istat), aproximativ 64,3% dintre tinerii adulți italieni cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani locuiesc cu părinții.


Dintre aceștia, doar 36,5% sunt studenți și 38,2% sunt angajați, în timp ce 23,7% sunt în căutarea unui loc de muncă. Șomajul ajunge la aproximativ 30% în rândul italienilor între 15 și 24 de ani, potrivit Istat.

Avocatul Gian Ettore Gassani a salutat decizia instanței.

„Este o sentință culturală, pedagogică, este un avertisment pentru toată lumea din această țară”, a spus Gassani pentru CNN.

Avocatul a spus că există sute de mii de cazuri similare, adăugând că una din trei cereri de divorț e legată de sprijinul financiar acordat copiilor adulți ai cuplului.

Curtea Supremă „a pus niște limite, pentru a evita solicitarea de sprijin financiar și de către copiii care au trecut de 40 de ani”, a spus avocatul.

Fenomenul este atât de obișnuit în Italia, încât fostul premier Mario Monti i-a poreclit „bamboccioni”, sau „bebeluși mari”, pe tinerii italieni care încă locuiesc cu părinții, deși au trecut de 30 de ani.

„Tinerii italieni trebuie să fie mai curajoși, trebuie să găsească voința de a-și asuma riscuri, dar acest lucru este dificil dacă mama lor le aduce cafeua la pat în fiecare dimineață”, a mai spus Gassani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: