joi

25 aprilie, 2024

28 noiembrie, 2019

Curtea Supremă a admis, joi, reînceperea urmăririi penale față de fostul premier Petre Roman și a lui Teodor Brateș, fost redactor-șef al televiziunii publice, în ceea ce priveşte plângerile formulate de 672 de persoane, menționează News.ro

Pe de altă parte, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins solicitarea procurorului general Bogdan Licu de redeschidere a urmăririi penale împotriva celor doi și a menținut astfel clasarea dosarului pentru alte infracţiuni, între care genocid, mai explică News.ro.


Ce precizează minuta instanței, conform News.ro:

  • 2705/1/2019 – I. Respinge, ca nefondată, excepţia inadmisibilităţii cererii de redeschidere a urmăririi penale formulate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, invocată de apărătorii intimaţilor Brateş Teodor şi Roman Petre. II. Confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr.11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare dispusă prin ordonanţa nr. 2556/C/2019 din 21 octombrie 2019 emisă de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie numai în ceea ce priveşte soluţia de clasare dată cu privire la plângerile formulate de numiţii...
  • Menţine soluţiile de clasare dispuse la punctul 2 al Rechizitoriului nr. 11/P/2014 din 5 aprilie 2019 al Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie faţă de Roman Petre (fost membru al Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi prim-ministru al Guvernului României) şi Brateş Teodor (fost redactor şef la Televiziunea Română) cu privire la infracţiunile contra umanităţii prevăzute de art. 439 alin. 1 lit. a), g), i) şi k) din Codul penal, precum şi soluţia de clasare cu privire la infracţiunile de omor, prevăzută de art. 188 din Codul penal, omor calificat, prevăzută de art. 189 lit. a) şi f) din Codul penal, genocid, prevăzută de art. 438 alin. 1 lit. a) şi b) şi alin. 2 din Codul penal, infracţiuni contra operaţiunilor umanitare şi emblemelor, prevăzută de art. 442 alin. 1 lit. b) din Codul penal şi utilizarea de metode interzise în operaţiunile de luptă, prevăzută de art. 443 alin. 1 lit. b) şi c) din Codul penal şi art. 445 din Codul penal. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, azi 27 noiembrie 2019

Bogdan Licu a infirmat în octombrie soluțiile de clasare dispuse de procurorii militari și dorea ca cei doi să fie puși sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității.

“Faţă de faptul că în cauză s-a început urmărirea penală faţă de Roman Petre, care, la data evenimentelor, avea calitatea de membru al Guvernului (prim-ministru) urmează ca, în temeiul dispoziţiilor art. 40 alin.(1) Cod procedură penală, dosarul să fie trimis de îndată judecătorului de cameră preliminară al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, instanţă căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă”, menționa Parchetul General.

În urma examinării din oficiu a soluțiilor de clasare dispuse de Secția Parchetelor Militare, s-a constatat că procurorii militari nu au respectat anumite dispoziții, astfel că nu s-au efectuat actele de urmărire penală care să stabilească corect situația de fapt în dosarul Revoluției.


De aceea, procurorul general interimar a decis, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Public:

  • infirmarea, ca netemeinice, a soluțiilor de clasare dispuse față de Petre Roman – fost membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale și prim-ministru al Guvernului României şi Teodor Brateș -fost redactor-șef la Televiziunea Română, cu privire la infracțiunile contra umanității (…) și redeschiderea urmăririi penale în cauză
  • infirmarea, ca nelegală și netemeinică, a soluției de clasare dispusă cu privire la infracţiunile de: omor (…), omor calificat (…), genocid (…), infracţiuni de război contra operaţiunilor umanitare şi emblemelor, (…) utilizarea de metode interzise în operaţiunile de luptă şi redeschiderea urmăririi penale în cauză
  • infirmarea, ca nelegală și netemeinică, a soluţiei de clasare dată cu privire la plângerile formulate de un număr de 672 de persoane având ca obiect săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii (…) şi redeschiderea urmăririi penale în cauză.

Dosarul Revoluției a fost trimis instanței în 8 aprilie, după aproape 30 de ani, timp în care a fost închis și redeschis de mai multe ori, și au fost trimiși în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii doar trei inculpați – fostul președinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus.

În privința mai multor persoane, procurorii au dispus clasarea fie din cauza decesului părților, fie pe motiv că nu au existat probe concludente cu privire la săvârşirea infracțiunilor contra umanităţii, așa cum a fost în cazul lui Petre Roman și al lui Teodor Brateș.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Greu de evocat Revoluţia după 30 de ani. Literar, nu mai interesează decât personaje din popor care şi-au făcut iluzii prin 1990 şi 2015 că procesul crimelor de la Revoluţie şi Contrarevoluţie va fi altfel decât al comunismului, sfârşit şi acela prin două-trei procese simbolice de executanţi de rang minor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Greu de evocat Revoluţia după 30 de ani. Literar, nu mai interesează decât personaje din popor care şi-au făcut iluzii prin 1990 şi 2015 că procesul crimelor de la Revoluţie şi Contrarevoluţie va fi altfel decât al comunismului, sfârşit şi acela prin două-trei procese simbolice de executanţi de rang minor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: