sâmbătă

4 mai, 2024

26 ianuarie, 2024

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a respins cererea Israelului de anulare a cazului Africii de Sud, judecătoarea Joan Donoghue explicând că are juridiscția de a judeca dosarul, astfel încât procesul va continua.

Marea majoritate a completului de 17 judecători al CIJ a votat pentru măsuri urgente ce acoperă cea mai mare parte a solicitărilor Africii de Sud, cu o excepție notabilă: nu a ordonat explicit oprirea acțiunii militare israeliene în Gaza, scrie The Guardian. Africa de Sud ceruse tribunalului o încetare imediată a focului.

Hotărârea de vineri a CIJ nu tratează acuzația de bază a cazului – dacă are loc genocidul – ci s-a concentrat pe intervenția urgentă solicitată de Africa de Sud.


„În opinia instanței, cel puțin unele dintre actele și omisiunile invocate de Africa de Sud, care ar fi fost comise de Israel în Gaza, par să poată fi încadrate în prevederile” convenției privind genocidul, a citit judecătoarea Joan Donoghue.

„Palestinienii par să constituie un grup național, etnic, rasial sau religios distinct și, prin urmare, un grup protejat, în sensul articolului 2 din Convenția privind genocidul”, a spus ea.

O parte din dovezile Africii de Sud au fost exemple de limbaj incendiar folosit de oficialii israelieni care, în opinia sa, arată intenția țării de a comite un genocid.

Judecătoarea a enumerat câteva exemple, inclusiv un citat al ministrului israelian al apărării, Yoav Gallant. Ea spune că acesta a anunțat un „asediu complet” al Gazei și a spus că Israelul se lupta cu „animale umane”.


De asemenea, ea prezintă un citat din octombrie al ministrului israelian al infrastructurii de atunci, care a declarat pe X: „Vom lupta împotriva organizației teroriste Hamas și o vom distruge”.

„Toată populația civilă din Gaza are ordin să plece imediat. Vom învinge. Nu vor primi nici măcar o picătură de apă sau o singură baterie până când nu vor pleca”.

Măsurile ordonate de CIJ

Judecătorul Donoghue a mai anunțat că instanța a decis că Israelul trebuie să „ia toate măsurile în puterea sa” pentru a preveni toate actele care intră în domeniul de aplicare al Convenției pentru prevenirea si reprimarea crimei de genocid, adoptata la 9 decembrie 1948 de Adunarea generala a Natiunilor Unite.

Celelalte măsuri provizorii impuse de instanța CIJ:

  • De asemenea, Israelul trebuie să se asigure, „cu efect imediat”, că forțele sale nu comit niciunul dintre actele reglementate de convenție.
  • Tototadată, Israelul, trebuie să ia măsuri imediate pentru a îmbunătăți situația umanitară din Gaza, a mai decis instanța.
  • Israelul trebuie să asigure păstrarea dovezilor despre presupusul genocid.
  • Israelul să se prezinte în fața tribunalului în termen de o lună.

Procesul deschis de Pretoria

Africa de Sud a depus în decembrie o plângere urgentă la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, acuzând Israelul de încălcarea Convenţiei Naţiunilor Unite privind genocidul, semnată în 1948, în urma Holocaustului.

Pretoria a cerut judecătorilor un ordin imediat de stoparea a campaniei militare din Gaza, întrucât procesul pe care inițat va dura câți ani.

Ca represalii la atacurile Hamasului de pe 7 octombrie 2023, Israelul a promis să „anihileze” Hamas şi a lansat o ofensivă pe teritoriul palestinian care a ucis cel puţin 23.469 de persoane, majoritatea femei, adolescenţi şi copii, conform ultimului bilanţ al Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Dar, potrivit lui Tal Becker, unul dintre avocaţii Israelului, Africa de Sud „a prezentat, din păcate, instanţei o imagine factuală şi juridică total distorsionată” a conflictului din Gaza.

În aceste condiţii, „nu poate exista o acuzaţie mai falsă sau mai rău intenţionată decât acuzaţia de genocid împotriva Israelului”, a subliniat el.

Israelul şi SUA consideră cazul de la CIJ ca fiind nefondat

Israelul „este acuzat de genocid într-un moment în care luptă împotriva genocidului”, a declarat joi premierul israelian Benjamin Netanyahu.

„O organizaţie teroristă a comis cea mai gravă crimă împotriva poporului evreu de la Holocaust încoace şi acum vine cineva să o apere în numele Holocaustului. Ce tupeu!”, a adăugat el.

Deoarece este vorba de o procedură urgentă, CIJ s-ar putea pronunţa în câteva săptămâni. Deciziile sale sunt definitive şi obligatorii din punct de vedere juridic, dar instanţa nu are competenţa de a impune aplicarea lor. De exemplu, a ordonat Rusiei să-şi suspende invazia din Ucraina.

Convenţia privind Genocidul din 1948 defineşte genocidul ca fiind „acte comise cu intenţia de a distruge, total sau parţial, un grup naţional, etnic, rasial sau religios”.

De când forţele israeliene şi-au lansat ofensiva, aproape toţi cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost alungaţi din casele lor cel puţin o dată, provocând o catastrofă umanitară.

Pe de altă parte, instanţa nu se va pronunţa încă asupra fondului cazului – dacă Israelul comite într-adevăr genocid -, ci doar asupra faptului dacă drepturile fundamentale ale populaţiei din Gaza sunt ameninţate în prezent.

Africa de Sud, la CJI: Brutalitatea atacului Hamas nu poate justifica acțiunile Israelului în Gaza

Africa de Sud poate da în judecată Israelul la CIJ, deoarece ambele ţări sunt semnatare ale Convenţiei privind genocidul.

Ministrul sud-african al Justiţiei, Ronald Lamola, le-a spus joi magistraţilor că Israelul „a depăşit limita” şi încalcă această Convenţie, lucru pe care nici măcar brutalitatea atacului Hamas nu îl poate justifica.

„Genocidul nu este niciodată declarat în avans”, a afirmat Adila Hassim, avocată din Africa de Sud.

„Dar această instanţă beneficiază de ultimele 13 săptămâni de dovezi care arată incontestabil un model de comportament şi intenţia care justifică o acuzaţie plauzibilă de acte de genocid”, a adăugat ea.

Congresul Naţional African (ANC), aflat la guvernare în Africa de Sud, susţine de mult timp cauza palestiniană. Fostul preşedinte sud-african şi erou anti-apartheid Nelson Mandela a declarat că libertatea Africii de Sud ar fi „incompletă” fără cea a palestinienilor, notează Reuters. 

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: