duminică

19 mai, 2024

11 ianuarie, 2024

Africa de Sud cere joi Curții Internaționale de Justiție (CIJ) de la Haga să ordone Israelului să oprească atacul militar din Gaza. Africa de Sud a lansat cazul în decembrie, acuzând Israelul de încălcarea Convenției Națiunilor Unite privind genocidul.

Judecata în dosar este de așteptat să dureze ani.

Africa de Sud nu doar că a cerut instanței să se pronunțe dacă Israelul comite genocid, dar a cerut instanței să impună „măsuri provizorii” înainte ca procesul să fie finalizat, pentru a preveni alte vărsări de sânge.


Instanța ar putea decide să impună astfel de măsuri provizorii în câteva săptămâni, au declarat experții în drept internațional pentru Politico și ar putea cere o încetare a focului sau instituirea de coridoare umanitare.

Guvernul lui Netanyahu l-a numit pe unul dintre cei mai proeminenți juriști ai țării drept apărător în procesul de la Haga – Aharon Barak, președinte pensionar al Curții Supreme israeliene.

Poziția statului Israel

Oficiali israelieni au confirmat că țara va fi reprezentată la ședința de judecată. Întrebat dacă Israel va respecta decizia instanței dacă va emite măsuri provizorii, ambasadorul țării la UE, Haim Regev, nu a părut prea convins: „Suntem încrezători în cazul nostru”, a spus el pentru Politico.

Israel susține că acțiunile sale în Gaza sunt unele de autoapărare, legale, derulate în urma atacului terorist al Hamas din 7 octombrie. Israel a acuzat Africa de Sud de „calomnie sâmgeroasă”.


Guvernul israelian se teme totuși că audierile de la Haga ar putea afecta și mai mult reputația sa internațională, a scris Haaretz.

Propuneri extreme din interiorul guvernului israelian

Miercuri seară, premierul israelian Benjamin Netanyahu a insistat că ofensiva din Gaza respectă dreptul internațional. De asemenea, el refuzat public propunerile formulate de unii dintre miniștrii săi care au cerut strămutarea populației palestiniene.

„Vreau să fac câteva precizări: Israelul nu are intenția de a ocupa permanent Gaza sau de a strămuta populația civilă”, a spus Netanyahu.

Dacă unii dintre membri cabinetului au cerut ca palestinienii să fie strămuți din Gaza, ministrul israelian al Patrimoniului, Amihai Eliyahu, a pledat pentru lansarea unei bombe nucleare în enclavă, numind ulterior observația sa drept „metaforică”.

Europa, divizată de războiul din Gaza

Cazul Africii de Sud deschis la Haga a scos la iveală diviziunile din Europa cu privire la acest conflict.

Viceprim-ministrul Belgiei, Petra De Sutter, a declarat că țara ei ar trebui să se alăture procedurilor judiciare în instanță împotriva Israelului. „Trebuie să acționăm împotriva amenințării genocidului”, a spus ea.

Germania, unul dintre cei mai puternici susținători ai Israelului în UE, a declarat prin intermediul unui purtător de cuvânt că „afirmația că Israelul comite genocid în Fâșia Gaza este falsă și nu este acoperită de Convenția ONU”.

Premierulul irlandez Leo Varadkar, a cărui țară a fost în mod tradițional un susținător deschis al palestinienilor, a exclus să se alăture cazului Africii de Sud împotriva Israel.

În Finlanda, zeci de membri ai corpului diplomatic au semnat o scrisoare adresată ministrului de externe Elina Valtonen, criticând poziția țării față de conflict și condamnând folosirea forței de către Israel în Gaza.

În multe țări europene, războiul a divizat societățile, cu incidente antisemite în creștere. Președintele francez Emmanuel Macron, a cărui țară are cea mai mare comunitate evreiască din Europa, numărând aproape 500.000, și una dintre cele mai mari comunități musulmane din Europa, aproximativ 5 milioane, și-a exprimat temerile că acest conflict va fi exportat în Franța. ”

Oficialii palestinieni cred că Africa de Sud are un caz solid. Cifrele lor

Ambasadorul palestinian în Africa de Sud, Hanan Jarrar, spune că „judecătorii și avocații sud-africani care au pregătit acest caz sunt încrezători că cel puțin vor ajunge la o hotărâre privind furnizarea de măsuri provizorii”.

„Peste 23.000 de palestinieni, 70% dintre ei femei și copii, au fost uciși după 7 octombrie. Copiii și maternitățile au fost vizate. Putem spune că intenția este foarte clară în acest caz de genocid”, a spus Hanan Jarrar.

Experții cred că vor fi impuse măsuri provizorii

Vaios Koutroulis, profesor la Université Libre de Bruxelles, și Shane Darcy, profesor la Universitatea din Galway, cred că instanța ar putea adopta rapid măsuri provizorii, așa cum a făcut împotriva Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.

„Se vor face comparații” cu cazul Ucrainei, a spus Koutroulis, invocând, de asemenea, măsuri provizorii impuse Myanmar în contextul acțiunilor țării împotriva Rohingya.

Darcy a spus că există „dovezi tot mai mari ale încălcării dreptului internațional umanitar”, dar a susținut că demonstrarea intenției de genocid ar putea dura ani și ar fi mai dificilă decât obținerea de măsuri provizorii.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: